Allergia vagy delta variáns?

Forrás: Budai Allergiaközpont
Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Ősszel és télen is jelentkezhetnek allergiás tünetek

Egyszerűnek tűnhet a helyzet, hiszen a pollenszezon hamarosan lecseng, október közepétől már a leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása is befejeződik. Az allergiaszezon azonban itt nem ér véget, hiszen ősszel és télen a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket: a penészgomba, a poratka és a háziállat-allergia. Ezek tehát épp a gyakori légúti betegségekkel egybeeső időszakban jelentkeznek, ebben az évben pedig a koronavírus-járvány negyedik hullámával is egy időben.

A delta variáns tünetei

A koronavírus-járvány előző hullámaiban is találkoztunk jellegzetes tünetekkel, ilyen volt például a betegség után akár hónapokig is fennálló íz- és szaglásvesztés. A jelenleg fertőző delta variáns jellegzetessége, hogy az eddig előforduló tünetek mellett légúti allergiához hasonló tüneteket is okoz. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az allergia tünetei

A légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. Szemkönnyezés, vörösség is kialakulhat, nem ritka az allergiás kötőhártyagyulladás sem. Lényeges különbség, hogy a légúti allergiára nem jellemző a torokfájás és soha nem okoz lázat. Ezért ha ilyet tapasztalunk, akkor valószínűbb, hogy valamilyen légúti fertőző betegséggel vagy koronavírus-fertőzéssel van dolgunk.

Mit tegyünk náthás tünetek esetén?

A náthás, megfázásos tünetek 7-10 nap alatt rendszerint elmúlnak. A delta fertőzés tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is, de ha valakinél a náthaszerű tünetek mellett láz, hőemelkedés is kialakul vagy egyéb légúti tünetei is jelentkeznek, ne menjen közösségbe és hívja háziorvosát.

Allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Ha a korábbi években nem voltak allergiaszerű tüneteink, de idén jelentkeznek, indokolt lehet allergiavizsgálatot végeztetni. Erre akkor érdemes gondolni, ha a szénanáthás tünetek mellett egyéb, légúti fertőzésre utaló tünetünk nem jelentkezik, a náthaszerű tünetek azonban nem múlnak el két hét alatt sem. Ilyen esetben érdemes allergológust felkeresni, akár távkonzultáció formájában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!