Föld körüli űrrepülésre indult négy civil

Forrás: ng.hu
A SpaceX az első űrcég, amely nemcsak űrugrásra, hanem valódi űrutazásra viszi a turistáit.

A 2021. szeptember 16-i indítás során négy, több hónapos, komoly kiképzésen átesett civil utas indult a világűrbe a SpaceX Falcon-9 rakétája segítségével azon a Crew Dragon űrhajón, amely már a Nemzetközi Űrállomást is sikeresen megjárta. Az Inspiration 4 nevet kapott küldetésben a négy utas négy pozitív eszmét képvisel: vezetői képességek, remény, nagylelkűség és fellendülés.

Fotó: Inspiration4 / John Kraus

Az utasok közt elsőként a milliárdos Jared Isaacmant érdemes megemlíteni, aki egyúttal a küldetés parancsnoka is; rajta kívül, ám az ő költségén utazik dr. Sian Proctor geológus, ismeretterjesztő, aki majdnem a NASA űrhajósa lehetett; a 29 éves Hayley Arceneaux, aki gyerekkori csontdaganat túlélő, jelenleg leukémiás és limfómás gyerekek mellett dolgozó orvosi asszisztens abban a kórházban, ahol egykor őt is meggyógyították, és ő lesz az USA eddigi legfiatalabb űrhajósa, egyúttal az első végtagprotézises űrhajós is; negyedikként pedig Christopher Sembroski, aki mérnök és szintén elkötelezett ismeretterjesztő. A SpaceX nem árulta el, hogy mennyibe kerül pontosan a négy civil utazása, azonban az biztos, hogy több tízmillió dolláros összeg a teljes útiköltség.

A küldetés különlegessége a csupa civil űrutasokon kívül, hogy nem a Nemzetközi Űrállomásra indul, csupán egy „sima” Föld körüli útra, amely 3 napig tart majd. Ezen időszak alatt az utasok egészségi állapotát folyamatosan mérik, és az utazás előtt és utáni adatokkal is összevetik.

A Crew Dragon képes teljesen automatikusan, emberi beavatkozás nélkül repülni és üzemelni, a jelenlegi út is így zajlik. Az űrhajóra az utasok kedvéért egy új panorámaablakot is felszereltek az utazás idejére.

Jared Isaacman célja az utazás finanszírozásával az, hogy segítse a St. Jude Kutató Gyerekkórházat, és felhívja a figyelmet az intézmény tudományos kutatómunkájára, és egyúttal a kórház anyagi támogatására is. A fiatal milliárdos egyébként gyakorlott pilóta, civil és katonai gépek vezetésére is jogosult, több repülési világrekord fűződik a nevéhez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!