Valóban hatékony lehet egy orrspray a covid ellen

Forrás: Pécsi Tudományegyetem
A széles körben elérhető allergiaellenes azelasztin tartalmú orrspray forradalmasíthatja a COVID-19 kezelést.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. A német URSAPHARM Arzneimittel és az osztrák CEBINA-val egy közös klinikai tanulmányban vizsgálják az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Az előzetes laboratóriumi eredményeket most a klinikai vizsgálatok is igazolták.

„A CEBINA osztrák biotechnológiai cég bejelentette az URSAPHARM Arzneimittel közösen szponzorált, 2. fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit, amely bizonyítja, hogy az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-CoV-2 pozitív betegeknél. Az azelasztinnal kezelt betegeknél a vírusok mennyiségének 97 százalékos csökkenését figyelték meg a kontrollcsoporthoz képest. A vizsgálat végén elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR-negatívvá” – adták hírül az örömteli hírt a pécsi virológusok.

Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában. Dr. Robert Konrat, a Bécsi Egyetem professzora egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével vizsgálta az ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását. A kutatások alapján választottak ki a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert tesztelésre. A laboratóriumi vizsgálatokat pedig a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték. A szakemberek jól látták: az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.

Miután az azelasztin-hidroklorid erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban, az előzetes eredményeket az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette. Vizsgálataikban a fő vírusvariánsokat használták, beleértve a delta változatot is. A biztató laboratóriumi eredmények hatására a CEBINA partnere, az URSAPHARM kettős vak, placebokontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 SARS-CoV-2 fertőzött önkéntes bevonásával a németországi Kölni Egyetemen.

A klinikai vizsgálat igazolta, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát.

„Ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést. Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet” – mutatott rá Dr. Nagy Eszter, a CEBINA alapítója és vezérigazgatója.

A kutatók által publikált tanulmány szerint miután az azelasztint engedélyezett allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják világszerte, így a klinikai vizsgálatok eredményei alapján akár azonnal be is lehetne vezetni, mint a betegség megelőzésére vagy kifejlődésére irányuló gyógyszert. Mindez lehetőséget adhat a vakcinák kiegészítésére, a korai stádiumú fertőzések kezelésére, valamint a vírus terjedésének csökkentésére.

A szakemberek azonban felhívták a figyelmet, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!