Veszélyes vírus tizedeli a koalákat

Forrás: ng.hu
Hogyan kapják meg az utódok a veszélyes kórokozót? Erre kereste a legújabb kutatása választ.

Keith Chappell, a Queenslandi Egyetem virológusa és kollégái azt a koalákat fenyegető vírust vizsgálták, amely immunhiányt és rákot okozhat az állatoknál.

Chappell szerint a vírus több betegségre is hajlamossá teszi az állatokat, és súlyosan érinti a queenslandi, illetve új-dél-walesi populációkat. Mint mondta, a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulása mellett a kórokozó is komoly veszélyt jelent a fajra. A vírus sérülékenyebbé teszi a koalákat, amelyek így még nehezebben tudnak megküzdeni az eleve létező stresszfaktorokkal.

Az északi populációnál a retrovírus egyetlen verziója van jelen, amely integrálódott a genomba. Chappell kiemelte, egészen mostanáig nem voltak biztosak benne, hogy miként terjed a többi, betegséget okozó típus.

A csapat 109 fogságban élő példányt vizsgálva szekvenálta a vírus DNS-ét, és arra jutottak, hogy a kórokozót az anyák utódaiknak adják tovább. A kicsik valószínűleg a nőstények fertőző testfolyadékain, például tejükön keresztül lépnek érintkezésbe a vírussal. Nemi úton történő átadásra nem találtak bizonyítékokat.

A szakértők bíznak benne, hogy tanulmányuk hozzájárulhat a koalák megóvásához. A kutatók szerint a párzási időszakban például érdemes lehet retrovírus elleni terápiában részesíteni a nőstényeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!