A valaha mért legmelegebb nyár van mögöttünk

Forrás: ng.hu
A Copernicus klímaváltozási szolgáltatása által közzé tett adatok szerint 2021. június, július és augusztus hónapjai a mérések kezdete óta a legmelegebbek voltak Európa egészére vetítve.

Ez az állítás még akkor is igaz, ha a kontinens egyes részein nem mindhárom hónapban volt végig forróság, így például a hazánkban sem, a nálunk június első felében mért hűvösebb idő ellenére is rekordot döntött a nyár a kontinensen. (Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján, az előzetes elemzések szerint az idei nyár az ötödik legmelegebb volt 1901. óta.)

Európa egészében a három nyári hónap 0,96 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletű volt 2021-ben, mint az 1991-2020 közti sokéves átlag, ám csupán 0,1 Celsius-fokkal előzte meg az eddigi rekorder nyarakat (2010, 2018).

Az augusztus nem európai, hanem globális szinten volt élenjáró, a 2017-es augusztussal holtversenyben a harmadik legmelegebb volt, mindössze 0,1 Celsius-fokkal lemaradva az első helyről. Európában ez a hónap a sokévi átlaghoz közeli össz eredménnyel végzett, ám a kontinens déli részén, a Mediterráneumban rekord forróság tombolt. A 48,8 Celsius-fokos, Szicíliában mért legmagasabb hőmérsékleti érték hitelesítése még nem fejeződött be, ám amennyiben beigazolódik, hogy helyes volt a mérés, ez lesz az új európai hőmérsékleti rekord is. (Az előző hivatalos rekord értéket Athénban mérték 1977-ben, és kereken 48 Celsius-fok volt.)

Globálisan a tengervíz nyári hőmérséklete is magasabb volt az északi félteke trópuson kívüli övezeteiben, mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceán északi régióiban, és a sarkvidék legnagyobb részén is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!