A visszatérő hangszálgyulladás okai és kezelése

Forrás: Fül-orr-gége Központ
Visszatérő hangszálgyulladás esetén elgondolkodunk, hogy vajon a probléma hátterében lehet-e valamilyen hajlam a betegségre, vagy egyéb oka van annak, hogy ilyen gyakran jelentkeznek a tünetek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja a kiújuló panaszokat.

A hangszálgyulladás kiváltó okai

Ha a hangszálgyulladást megelőzték egyéb légúti tünetek, náthás panaszok, torokfájás, akkor ez valószínűleg a felsőlégúti hurutos megbetegedés részjelensége. Ilyen esetben a hangszálgyulladás a fül-orr-gégész által javasolt kezelésre elmúlik.

Ha azonban a betegség, egyéb légúti tünetek nélkül is rövid időn belül kiújul, akkor visszatérő hangszálgyulladásról beszélünk, melynek hátterében mindig találni valamilyen – nem fertőzéses eredetű – kiváltó okot. Ez lehet az életmódból fakadó vagy hangképzési probléma, de akár komolyabb betegség is.

A visszatérő hangszálgyulladás azokat veszélyezteti leginkább, akik sokat beszélnek. Tanárok, előadók, színművészek, énekesek vagy ügyfélszolgálaton dolgozók, értékesítéssel foglalkozók, olyan személyek, akik akár teljes munkaidőben használják a hangjukat.

Ha ehhez társul még valamilyen hangképzési hiba is, akkor az az egész napos beszéd mellett még egy plusz terhelés, megerőltetés a hangszálak számára. Ezt az érintettek onnan vehetik észre, hogy a hangjuk napközben egyre erőtlenebbé válik, fátyolos lesz, délutánra pedig akár rekedtség is jelentkezhet.

A helyzetet súlyosbítja, de önmagában is fokozhatja a hangszálgyulladás kockázatát, ha kevés folyadékot fogyasztunk. A hangszálaknak hidratálásra van szüksége, különösen ha sokat beszélünk. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett erre fokozottan kell ügyelni, például vízhajtók esetében is.

Gyakran a krónikus rekedtség talaján fejlődik ki az újabb és újabb hangszálgyulladás. Ilyenkor alapos kivizsgálásra van szükség, mert az elhúzódó rekedtség amellett, hogy a hangszalagok túlerőltetéséhez vezet, komolyabb betegségek, például hangszalag-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás tünete is lehet.

Visszatérő panaszok esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén ne elégedjünk meg a tüneti kezeléssel, forduljunk szakemberhez, aki a tünetek kiváltó okát keresi és kezeli. A hangszálak állapotát fül-orr-gégészeti, foniátriai vizsgálat során lehet feltérképezni.

Ilyenkor a beteg kikérdezése mellett gégetükrözésre és stroboszkópos vizsgálatra is sor kerülhet. Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, és a gége és garat, a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen ha dohányzás mellett jelentkeznek!

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!