Véget ért az ólmozott üzemanyagok korszaka

Forrás: ng.hu
Mintegy száz évvel a felfedezését követően az utolsó, még ólmozott üzemanyagot használó országban is kifogytak a készletek.

Az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP jelentette be, hogy az utolsó, még ólmozott benzint árusító országban, Algériában is végleg elfogytak a készletek, így a világon már sehol sem lehet ezt a súlyosan mérgező üzemanyagot megvásárolni.

Az üzemanyag ólmozásának betiltásával évi 1,2 millió ember idő előtti halálát előzhetjük meg, és elképesztő, 2,45 trillió dollár összeget takaríthatunk meg, szintén évente. A több mint 19 éves kampányt követően július végén zárult le a pont száz éve, 1921-ben kezdődött ólmozási korszak.

Az ólmot azért adagolták az üzemanyaghoz, hogy a segítségével a motort óvják és teljesítményét javítsák, és az 1970-es évekre már szinte minden üzemanyag ólmozott volt. Az UNEP 2002-ben kezdett bele a kampányba, amellyel sikerült mára a világ egészén megszüntetni ezt a rendkívül környezetszennyező és egészségkárosító tevékenységet.

Az ólmozást a halkabb motorok mellett szívbetegség, rák, stroke, no és persze a gyerekek millióinak visszamaradó fejlődése kísérte. A közel 20 éve megkezdett kampány elején még 86 ország használt ólmozott üzemanyagot, de mára sikerült elérni - rengeteg ember, szervezet és ország együttműködésével -, hogy végleg véget érjen ez a korszak.

A hírt az ENSZ főtitkára, António Guterres jelentette be ünnepélyesen, az elért eredményt az ózonkárosító anyagok betiltásának sikeréhez hasonlította. Guterres optimistán hozzá is tette, már csak a klímaváltozás, a környezetszennyezés és a biodiverzitás csökkenésének problémáit kell az eddigi pozitív példákhoz hasonló globális összefogással megoldani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!