A tüsszentés kevésbe ismert okai

Forrás: Fül-orr-gége Központ
Ha valaki sokat és rendszeresen tüsszent a környezetünkben, könnyen gondoljuk, hogy allergiás lehet. A tavasztól őszig tartó időszakban valóban gyakran ez okozza, ám dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy milyen egyéb okok állhatnak még a háttérben.

Szénanátha, és nem allergiás nátha

Ha a tüsszögéshez orrfolyás, orrdugulás szem-, orr- vagy torokviszketés is társul, akkor igen erős a gyanú, hogy valóban légúti allergia áll a háttérben. Ilyenkor javasolt allergológussal konzultálni és allergiavizsgálatot végeztetni, hogy megtudjuk, mi az allergén, ami a panaszokat okozza és megfelelő kezelést kapjunk.

Ha az egyéb tünetek hiányoznak, vagy más jellegűek a tüsszögés mellett jelentkező panaszaink, akkor azonban lehet, hogy nem szénanáthával van dolgunk. Nyáron sem ritka a nátha, a tüsszögéssel járó megfázás, amit ilyenkor rendszerint a túlzásba vitt légkondicionáló használat vagy a huzat is okozhat. Erre érdemes gondolni, ha a tüsszögés mellett torokfájás, rossz közérzet, fejfájás és egyéb náthás tünetek is jelentkeznek.

Kevésbé ismert kiváltó okok a tüsszögés hátterében

A náthának több, kevésbé ismert típusa is létezik, ami tüsszögést okozhat. Ilyen például a vazomotoros nátha, ami erős illatok vagy dohányfüst belélegzésekor, sőt még napfény hatására (ha a napba nézünk) is jelentkezhet. Akkor se lepődjünk meg, ha várandósság alatt törnek ránk rendszeresen tüsszögő rohamok. A hormonális változások ugyanis ilyen tünetet is okozhatnak. Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereinket ellenőrizni, ha egy új készítmény felírását követően a tüsszögés a mindennapjaink részévé vált. Magasvérnyomás-gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése és nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak ilyen kellemetlen tüneteket.

Tüsszögést okozó szokásaink

Fűszeres, forró ételek fogyasztására is reagálhatunk tüsszögéssel. Az erős illatok mellett a nem tisztított porszívó használata után is jelentkezhet tüsszögőroham. A készülékkel ilyen esetben csak felkavarjuk a lakásban a port, de az is lehet, hogy a plüssállatokban felgyűlt por, vagy a lakás eldugottabb részen megjelent penész miatt tüsszögünk gyakrabban. A testedzés során jelentkező tüsszögés is létező kórkép, ám ez rendszerint valamilyen légúti allergiához társulva jelentkezik, így ha ilyet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni.

A gyakori, elhúzódó tüsszögés okainak feltárásához fül-orr-gégészeti, allergológiai kivizsgálásra van szükség. Ennek során áttekintik az orrnyálkahártya állapotát, ellenőrzik, nincs-e olyan elváltozás, ami ebben szerepet játszhat. Szükség esetén allergiavizsgálatot végeznek, és felírják a kezeléshez szükséges gyógyszert, orrspary-t, a kiváltó októl függően.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!