Iskolakezdéskor a gyermek látása is legyen rendben!

Forrás: Budai Szemészeti Központ
Iskolakezdés előtt jellemzően sok időt töltünk a gyerekeink tanszerének megvásárlásával. Képesek vagyunk órákat morfondírozni azon, hogy olyan iskolatáskát válasszunk, ami szép, praktikus, és a gyerek testtartásán sem ront. Ám ugyanilyen gondot kellene fordítanunk a nebulók látására is.

Iskolakezdés előtt, vagy a tanév elején ajánlott egy szemészeti vizsgálatra elvinni a gyermekünket, így elkerülhetjük az esetleges rossz látásból adódó tanulási nehézségeket.

Fejfájás, rossz közérzet, figyelemzavar, viselkedési probléma és romló tanulmányi eredmény is lehet a következménye, ha nem lát jól a gyermek az iskolában. Márpedig a kisiskolás gyerek nem jelez, ha nem tűéles a látása, mert benne fel sem merül, hogy például a homályos látás ne lenne természetes. Ha észleli is a problémát, az is elképzelhető, hogy megtartja magának a felfedezését, mert nem szeretne szemüveget hordani. „Gyermekkorban sokat változik a látás és a szem anatómiája. Az esetek többségében csak az évenkénti kontrollok teszik lehetővé, hogy felfedezzük a változásokat a szem állapotában. A gyerekek nagyon sokáig képesek kompenzálni a kóros eltéréseket, nem panaszkodnak, ezért kiemelten fontos a személyre szabott rendszeres követés. A látásfejlődés során a nem korrigált látáshibák tompalátóságot is okozhatnak” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla. a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze. Habár az alapellátás részeként a védőnő 1 és 6 éves kor között minden évben végez alapszintű látásellenőrzést, iskolakezdés előtt akkor is vigyük el szemészeti vizsgálatra a gyermekünket, ha nem tapasztalunk rajta semmilyen látásproblémát. Az iskolában szerzett információk nagy részét a látás révén fogadja be a gyermek, vagyis a jó látás alapfeltétele az eredményes tanulásnak.

Árulkodó jelek

Ha a gyerek nem jelez esetleges látásproblémát, a figyelmes szülők egy-egy jelből kiszűrhetik, hogy valami nem stimmel. Árulkodó mozdulat lehet, ha a gyermek túl sokszor dörzsöli a szemét vagy hunyorog, amikor közelre néz. Gyanúra adhat okot az is, amikor a már olvasni tudó nebuló sokszor téveszt és nehézkesen olvas, vagy amikor egy-egy játék közben bizonytalanná válik.

Egyre több fiatal szenved a számítógép-használat okozta látásproblémáktól

A tavalyi tanév a szülőkön, a tanárokon és a diákokon kívül a gyerekek szemének is nagy kihívást és extrém terhelést jelentett. A tanulók a digitális oktatás alatt kiemelkedően hosszú időre szegeződtek a számítógép vagy a telefon képernyője elé. Majd a nap többi részében szintén számítógépen vagy telefonon keresztül tartották a kapcsolatot a külvilággal, vagyis naponta 8-10 órát vagy akár még többet fókuszáltak a digitális kijelzőkre. Ezt a nagyfokú terhelést – legyen szó gyerekről vagy felnőttről – a szemünk stresszként éli meg. Közben kevesebbet pislogunk, ami szemszárazságot, fáradtságot vagy száraz, vörös szemet idézhet elő. Ezt a modernkori látásproblémát nevezzük digitális szemfáradtságnak, vagy más néven számítógépes látás problémának. Egy két évvel ezelőtt készült tanulmány alapján a digitális felhasználók 90 százaléka tapasztalta már meg magán a számítógépes látásproblémára utaló szempanaszok egyikét. A szemvizsgálat ezért nem csupán a kisiskolásoknak, de a felső tagozatosoknak is ajánlott.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!