Tetrissel a trauma ellen

2010. 11. 13.
Szerző: Z.Zs.
A PTSD-ben szenvedők újra és újra átélik a traumát, mely a szervezetet reakcióra készteti. A megfigyelések szerint a Tetris képes az agy különböző területeit aktiválni, és ezáltal megállítani az állandó visszaemléketzést.
Az Angliában végzett vizsgálatokban 60 ember vett részt. A résztvevőknek sokkoló képsorokat mutattak( autóbaleseteket, műtéteket), majd megkérték őket, jegyezzék fel, hány alkalommal ugrottak be nekik a képek.

Azoknak akiknek semmilyen mentális problémájuk nem volt, három csoportba osztották. Az egyik csoport Tetrist játszott, a másik egy szó alapú számítógépes játékot játszott, a harmadik csoport pedig egyszerűen csendben ült. Az első 10 percen azok akik tetriseztek átlag 4 alkalommal éltek át újra a látottakat, míg a vetélkedő típusú játékkal játszók 6 alkalommal, akik pedig nem tettek semmit 12 visszaemlékezésük volt a jelenetekre.

Úgy tűnik, a Tetris nem csak abban a 10 percben védte meg a nézőket. A következő hét folyamán sokkal kevesebb alkalommal emlékeztek vissza a játszók mint a másik két csoport tagjai.

Emily Holmes Oxfordi Egyetem vezető kutatója szerint a Tetris mint egy kognítiv oltóanyag nyújt segítséget a PTSD elleni küzdelemben. Természetesen sokkal több vizsgálatra van szükség, míg elkezdik ajánlani a napi gyakorlatban is ezt vagy más vizuális feladatmegoldó játékokat-vélik a kutatók.

Hihetetlenül nagy szükség lenne egy olyan terápiára amely a trauma bekövetkezte után már néhány órával megkaphatnának a páciensek. Jelenleg egyes korai terápiák akár növelhetik is a PTSD tüneteit.

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) főként háborús veteránokkal szokták kapcsolatba hozni, bárkinél, aki átélt valamilyen félelemkeltő eseményt vagy megpróbáltatást, amelynek része valamilyen fizikai vagy lelki trauma, kialakulhat PTSD.

A PTSD-t okozó traumatikus események közé tartoznak az erőszakos, személy elleni támadások, természeti vagy ember által előidézett katasztrófák, balesetek, háború és katonai támadás.

Egy repülő- vagy vonatszerencsétlenség túlélői, terroristatámadás túlélői, katonák, akik háborúban szolgáltak, túlélők és mentőalakulatok dolgozói, akik szerencsétlenségek utóhatásainak részesei lettek, balesetek, nemi erőszak, fizikai és szexuális bántalmazás, és egyéb bűncselekmények túlélői, menekültek, akik a hazájukban dúló erőszak elől menekültek el, és emberek, akik traumatikus események szemtanúivá válnak, mind-mind ki vannak téve a PTSD kockázatának. Áldozatok családjában is kialakulhat PTSD.

Szerencsére léteznek hatékony kezelések, amelyekkel lehet segíteni a PTSD-ben szenvedőkön. Sok PTSD-ben szenvedő ember újra meg újra átéli a traumatizáló eseményt, emlékbetörések, rémálmok és rémisztő gondolatok formájában. A traumára emlékeztető eseményekkel és tárgyakkal való találkozás idézi elő valószínűleg ezeket a rohamokat. Az esemény évfordulójának hatására is megjelenhetnek a tünetek. A PTSD-s személynél gyakori az érzelmi üresség érzése, az alvási zavarok, depresszió, szorongás és ingerlékenység vagy dühkitörések.

Az erős bűntudat érzése is igen gyakori. A PTSD-s emberek többsége igyekszik elkerülni mindent, ami a traumát kiváltó eseményre emlékezteti, és annak gondolatát is. A PTSD diagnózisához a tüneteknek legalább egy hónapon keresztül fenn kell állniuk.

Forrás: https://www.pszichiatria24x7.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!