Teszteljünk! De hogyan?

A koronavírus és a nyomában terjedő járvány már másfél éve mindannyiunk életének része. Legyen szó fertőzöttségről vagy védettségről, a különböző Covid-tesztek már hazánkban is elérhetőek, de hogy melyik típus használata mikor ajánlott, arról dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerészt kérdeztük.

Mit érdemes tudni a koronavírushoz kapcsolódó tesztekről, és milyen típusaik érhetőek el nálunk?

Jelenleg is különböző tesztek vannak forgalomban Magyarországon. Léteznek olyanok, amelyek a vírus jelenlétét képesek kimutatni, ilyen például a PCR-teszt és az antigén-teszt, illetve a tesztek másik csoportjába tartozik például az, amely az antitesteket képes kimutatni – ez a lezajlott betegséggel kapcsolatban ad visszaigazolást.

Megkülönböztethetjük a felhasználás módja szerint a lakossági célt szolgáló teszteket, illetve a professzionális szakember bevonásával végezhető teszteket. Fontos kiemelni, hogy a PCR-, illetve az antigén-tesztek többnyire szakember közreműködésével végezhetők el, hiszen ezeknél a mintavételezés módja is bonyolultabb – gondoljunk egy orr-garatból vett mintára, ahol maga a mintavételezés folyamata is meghatározhatja a teszt eredményességét. Bizonyos teszttípusok már a gyógyszertárakban is elérhetőek, és otthoni használatra is alkalmasak.

Mennyiben változott az elmúlt időszakban a tesztek felhasználásának módja?

Ugyan valóban megjelentek lakossági célra szánt tesztek, de ezeknek nagyon kevés fajtája létezik. Érdemes segítséget kérni a gyógyszerészektől, hiszen a legtöbb ilyen, jelenleg is forgalomban lévő teszt egészségügyi szakember bevonását igényli. Lakossági felhasználásra egyébként leggyakrabban az antitest-teszteket szánják. Maguk a tesztek orvostechnikai eszközök, tehát ezek nem esnek át olyan típusú engedélyezési folyamaton, mint például a gyógyszerek. Ebben az esetben a gyártó bizonyos jogszabályokra hivatkozva tanúsítja azt, hogy a terméke a jogszabályoknak megfelelő, tehát forgalmazható, és ezek általában egészségügyi szakemberek számára készült eszközök. Amennyiben maga a forgalmazó vagy gyártó a lakosság számára is elérhetővé kívánja tenni a terméket, egy független tanúsító szervezetet is be kell vonnia, amely arra hivatott, hogy igazolást adjon arról, hogy a teszt biztonsággal és eredményesen használható laikusok számára is, és a teszt eredményének kiértékelése laikusok számára is biztonságos és egyértelmű. Véleményem szerint indokolatlanul sok ilyen típusú tesztet vásárol a lakosság, pedig az antigén-teszt sem feltétlenül alkalmas a betegség kizárására. Aki részt vett már hivatalos tesztelésen, tapasztalhatta, hogy a költségcsökkentés és a folyamat felgyorsítása miatt az egészségügyi szakemberek gyakran gyorstesztet végeznek el. Ha pozitív, akkor az adott beteget fertőzöttnek tekintik, amennyiben viszont negatív az eredmény, a páciensen PCR-tesztet végeznek el. Ennek az az oka, hogy az antigén-gyorstesztek nagyon specifikusak (képesek nagy biztonsággal kimutatni a koronavírus jelenlétét), de sok tényező befolyásolja az érzékenységüket, ezért gyakran adnak álnegatív eredményt. Tehát a legpontosabb eredményt a PCR-teszt képes adni. Csak ennek segítségével állítható fel a biztos diagnózis, hiszen az antigén-teszt nem alkalmas arra, hogy biztosan igazolja: a vírus nincs jelen a szervezetben – csupán a pozitivitást tudjuk elfogadni száz százalékosan.

dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerészMennyire befolyásolja a tesztek használatát az, ha valaki már be van oltva?

Az oltás egy nagyon fontos lépése a járványkezelésnek, ezért én arra buzdítok mindenkit, hogy ne habozzon felvenni az oltást, mert ez az egyetlen biztos megoldás a járvány megfékezésére. A tesztelés is egy nagyon fontos momentum, viszont ez nem old meg semmit: magát a betegséget ki tudjuk mutatni, az izolálást el tudjuk végezni, a karantént fel tudjuk állítani, viszont megoldást nem jelent, csupán egy eszköz a járvány elleni kezelésben. Nem javaslom az antitest-teszteket a védőoltás hatékonyságának igazolására sem, hiszen a kormányzati bejelentések szerint elindult egy klinikai kutatás, ami validált körülmények között, nagyon szigorú feltételek szerint vizsgálja a különböző oltástípusok hatékonyságát. Egy éven át zajlik a betegek utánkövetése, és a minél pontosabb vizsgálatok érdekében az oltás előtt is vettek vérmintákat. Természetesen nem gyorstesztekkel, hanem laboratóriumi vizsgálatokkal figyelik meg a betegek antitestes-, illetve sejtes immunválaszát. Csak egy ilyen vizsgálat képes kimutatni a védettség mértékét, egy gyorsteszt erre a célra nem alkalmas, ám sokat árthatnak az esetleges fals eredmények, hiszen megingathatják a lakosság oltásokba vetett bizalmát, ami jelenleg nem megengedhető.

Aki nehézségbe ütközik a tesztek használata során, hova fordulhat? Tudnak-e a gyógyszerészek segíteni ebben a kérdésben?

A gyógyszerészek értik és ismerik ezeknek az eszközöknek a használatát, és minden esetben segítséget tudnak nyújtani, tehát bátran keressék a gyógyszerészüket ilyen jellegű probléma esetén is. Nagyon fontos, hogy valóban csak a lakossági célra engedélyezett teszteket használják önállóan, a professzionális, vagyis az egészségügyi szakembereknek javasolt teszteket minden esetben egészségügyi személyzet bevonásával végezzék el. Így elkerülhetőek a fals eredmények és a helytelen használatból fakadó esetleges sérülések is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!