Negyedik hullám Alzheimeresként

Forrás: felejtek.hu
Úgy tűnik, elér bennünket is a negyedik hullám – az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben, különösen azok, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek, vagy károsodott az immunrendszerük. Mivel sokan nem idősotthonban, hanem a családjukkal vagy épp saját otthonukban élnek, ezért a koronavírus-járvány kifejezetten aggasztó lehet a családtagok számára, akik mindenképpen biztonságban szeretnék tudni szerettüket.

A következő tippek abban segítenek, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük idős hozzátartozónk védelme érdekében a fertőzésekkel szemben:

Kövessük a hivatalos egészségügyi útmutatást a maszkviselésre és fizikai távolságtartásra vonatkozóan! Pánikra semmi ok, de jobb, ha minél kevesebb időt tölt idős szerettünk olyan helyeken, ahol magas a fertőzések kockázata.

A családtagok között is igyekezzünk valamelyest távolságot tartani egymástól, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzés terjedésének esélyét. Az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünk számára szerencsés lehet, ha a lakás vagy ház egy kijelölt helyén tartózkodik a nap legnagyobb részében, és próbáljunk meg minél kevesebb tárgyat használni közösen.

Idős hozzátartozónkat most csak kevesen látogassák, és ennek megfelelően inkább csak egy személy legyen a fő gondoskodó ebben az időszakban. Aki ezt a szerepet magára vállalja, amennyire lehetséges, a napjai nagy részében kerülje a találkozást más személyekkel, hogy ezzel is minimalizálja a koronavírus átadásának esélyét.

Továbbra is ügyeljünk arra, hogy legalább 20 másodpercig tartson a meleg vizes szappanos kézmosás. Még otthonra is azt javasolják, hogy nagyon alapos személyes higiénés szokásokat tartsunk fenn mind saját magunk, mind az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünk esetében. Bár a meleg víz és szappan a leghatásosabb fegyverünk a koronavírussal szemben, a kézfertőtlenítő is hasznos: arra ügyeljünk, hogy legalább 60 százalék alkoholt tartalmazzon.

Töltsünk időt szabadtéren! A személyes gondoskodás mindennapos stressze mellett sok szorongást okozhat a járvánnyal kapcsolatos aggodalom is. Amellett, hogy csökkentjük a médiafogyasztásunkat, kapcsolódjunk ki a természetben. Menjünk el minden nap sétálni vagy kertészkedjünk Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünkkel. Ha van erkélyünk vagy teraszunk, már az is felüdülés, ha a jó időben kiülünk egy kicsit a friss levegőre.

Ha a szerettünk idősotthonban él, elengedhetetlen, hogy kövessük az intézmény szabályait. A látogatások korlátozása védi a legsérülékenyebb időseket a betegségtől. Az idősotthonból történő hazaköltöztetés nem feltétlenül jó ötlet ezekben az időkben, kiváltképp, ha hozzátartozónk Alzheimer-kórral vagy más demenciával él, hiszen a gondolkodási képességeinek változása kifejezetten megnehezíti az új helyzethez való alkalmazkodást. Ehelyett szerencsésebb, ha az ápolási intézménnyel közösen kidolgozunk egy olyan ellátási tervet, ami a legfontosabb biztonsági és egészségügyi kérdésekben személyre szabott válaszokkal szolgál. Legyünk folyamatos kapcsolatban az idősotthonnal és kommunikáljuk igényeinket, kérdéseinket a lehető legtiszteletteljesebb formában, hogy valódi párbeszéd alakulhasson ki szerettünkről ezekben a kihívást jelentő időkben is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!