Miért elengedhetetlen az ultrahangos csecsemőszűrés?

Forrás: Medical Online
Az újszülöttek négy százalékánál fordul elő valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar, és ezer csecsemőből 30 súlyos betegséggel születik.

A fejlődési problémák közül számos betegség a magzati létben még nem mutatható ki, csak a születést követően. Ezek minél korábbi felfedezése, a belőlük esetlegesen kialakuló betegségek megelőzése, illetve kezelése nagyon fontos. A koponya, azaz az agy vizsgálatának célja a fejlődési rendellenességek, a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, illetve az oxigénhiányos állapotok következtében kialakuló károsodások korai felismerése, kimutatása.

A hasi-medencei ultrahang-vizsgálat során áttekintik a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a vesék, a húgyhólyag, a kismedencei-, és belső ivarszervek állapotát. Kizárható például a „gyomorszáj-szűkület” (pylorus stenosis) jelenléte a bukós, hányós csecsemőknél. A leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességnek számító vese-elváltozások is kiszűrhetők: a vizeletelvezető rendszer elzáródásai, a vizeletpangással járó problémák, a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték váltakozó mértékű tágulata, valamint a vesék cisztás megbetegedései.

Ebben az életkorban még látható a mellékvesékben a vérzés, illetve a vesékben és mellékvesékben ritkán megjelenő, korai daganat is észlelhető. A csípőízületi ultrahanggal időben felismerhetők a kóros eltérések, megítélhető az estleges csípőficam, az alulfejlett csípőízület, a csontos és porcos csípőízületi vápa állapota, és a combfej helyzete. A még porcos állapotban lévő ízületeknél lehetővé válik a korai, hatékony és megterhelést a legtöbb esetben nem jelentő kezelés. Azoknak a babáknak kötelező, akik fokozott kockázati csoportba tartoznak családi előzmény, ikerterhesség, ránc-aszimmetria, végtaghossz-különbség miatt.

Minden csecsemőnek ajánlott a korai ultrahangos vizsgálat

Mint ismeretes, az ultrahang-vizsgálat nem fáj és semmilyen kockázattal nem jár, ez az egyik legbiztonságosabb képalkotó eljárás, amely még csecsemőknél is számos alkalommal ismételhető szükség esetén. Mivel sokféle betegség hatékonyan kiszűrhető, lehetővé téve ezzel a korai kezelést, így minden csecsemőnek ajánlott a korai hármas ultrahang vizsgálat.

Kiemelten javasolt a szűrés, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam, anyagcsere-betegség (pl. cukorbetegség). Szintén érdemes ultrahangos szűrésre vinni azokat a babákat, akik ikerterhességből vagy farfekvéssel születtek, esetleg fejlődésük elmarad az átlaghoz képest. Mindazon csecsemőknek is fontos, akiknél méhen belüli téraránytalanságot figyeltek meg korábban, illetve ha fogó-vagy vákuumos beavatkozásra volt szükség a szülés során. Természetesen akkor is javasolt a szűrés, ha a terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálat során valamilyen elváltozást találtak (ez leggyakrabban vese-üregrendszeri tágulat), illetve ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.

Fél éves korig kell elvégeztetni az ultrahangos szűrést

Az ultrahangos szűrést ideális esetben 6-8 hetes korban, de legkésőbb 5-6 hónapos korig érdemes elvégeztetni.

Az időkorlát betartása részben azért fontos, mert pl. a koponya-, azaz agyi ultrahangvizsgálat „ablakaként" szolgáló nagykutacs egyre kisebb lesz a fejlődés során, és később ennek bezáródása már nem teszi lehetővé az agy részletes vizsgálatát. Mindemellett a combcsont feje is csak az első hat hónap idején van porcos állapotban, ezért a csípőelváltozások korai, hatékony és a baba számára megterhelést nem jelentő kezelése érdekében is lényeges a mielőbbi felfedezés. Koraszülött babák esetében a vizsgálatot a szülés kiírt időpontjától (a terhesség 40. hetétől) számított 6. héttől lehet elvégezni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!