A helyes étkezési szokások kialakítása COPD-vel élők számára

Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Vannak olyan fizikai állapotok és betegségek, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetőek, gyakorlatilag benne vannak a köztudatban. De vannak olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

A COPD-ről

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti. A világon a COPD a harmadik vezető halálok, Magyarországon a COPD-s betegek száma 400 000 és 500 000 közé tehető* – ez többszöröse a tüdőgondozókban nyilvántartott betegszámnak, mivel a betegek többsége nem kerül diagnosztizálásra.

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetőek megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással.

A COPD-s betegek helyes táplálkozása

A megfelelő táplálkozás egyfajta egyensúlyt jelent. Elegendő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat kell bevinni a szervezetbe, de ügyelni kell arra is, hogy ne együnk túl sok zsírt, sót, cukrot, mint ahogy egyes vitaminokból és ásványi anyagokból is egészségtelen lehet a túlzott mennyiség. A helyes táplálkozás nemcsak a bevitt kalória és anyagok helyes megválasztását jelenti, hanem az étkezés fizikai feltételeinek kialakítását is. Ide tartozik az étkezés nyugodt körülményeinek biztosítása, vagy az elegendő folyadék fogyasztása étkezés előtt és után.

A teljesen egészséges emberek is különböző alkatúak, eltérő életmódot folytatnak, így számukra sincs egy általános érvényű helyes táplálkozási rend. Mindezt bonyolítja, ha valaki olyan betegségben szenved, amely befolyásolja szervezetének igényeit. A COPD-s betegek számára helyes étkezési szokások kialakításába mindenképpen javasolt bevonni azt a kezelőorvost, aki a legjobban ismeri azokat az egyedi tényezőket (például egyéb betegségek, az alkalmazott terápia), amelyek hatással vannak az optimális táplálkozási rendre.

Kalóriák

A COPD-vel élőknek napi 430-720 kalóriával többre van szükségük, mint egészséges társaiknak, mivel a légzés számukra több energiát igényel. Ha valaki a szükségesnél kevesebb energiát visz be a szervezetébe, a szervezet elkezdi lebontani a testben lévő zsírt és izmokat, ami egyrészt súlycsökkenést eredményez, másrészt emiatt gyengülnek a légzéshez szükséges izmok is. Ez légzési nehézségeket okoz, ami az étvágy visszaeséséhez vezet – az pedig további súlycsökkenéshez. És az ördögi kör folytatódik.

Gyakori az étvágy hiánya

A COPD-vel járó étvágycsökkenés sajnos gyakori probléma. Sokan arra panaszkodnak, hogy a rágás, a nyelés és a levegővétel egyszerre túl sok erőfeszítést jelent, és ezért légszomj alakul ki evés közben, vagy a lenyelt levegőtől puffadást éreznek. Mindezek együtt csökkenthetik a COPD-s beteg étvágyát.

A kalóriabevitel növelését többféle módon is elérhetjük anélkül, hogy erőltetnénk az evést. A szokásos ételeinkbe keverhetünk egy plusz teáskanál olívaolajat, készíthetjük mogyoróvajjal a szendvicseinket, édesítésre használhatunk mézet – és ez csak néhány példa.

Az étvágy fokozására – vagy a régi étvágy visszanyerésére – is léteznek jól bevált praktikák. Biztosítsunk nyugodt, élvezhető időt az étkezésre, legyen az étkezés örömteli, kötődjenek hozzá pozitív érzetek. Gondoljuk át, hogy melyek a kedvenc ételeink, mit fogyasztunk a legszívesebben, és gyűjtsük könnyen, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit, amelyeket már előre várunk, hogy végre fogyaszthassuk.

A túlsúly is gondot jelenthet

Az optimálisnál nagyobb testsúly akadályozhatja a tüdőt abban, hogy a légzés során a szükséges mértékben kitáguljon. A túlsúly önmagában is növelheti a szervezet oxigénigényét, és ha a szervezet ezt nem kapja meg, az további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Köztudott, hogy a fogyás a bevitt kalóriák csökkentésével és fizikai gyakorlatokkal érhető el, de az már kevésbé, hogy mindezeket fokozatosan kell bevezetni, a kezelőorvos folyamatos kontrollja alatt, mert az erőltetett diéta és a hirtelen megnövekedett mozgásmennyiség újabb problémákat okozhat – gondoljunk csak a túlsúlyos emberek túlterhelt ízületeire.

Légszomj evés közben

Mind a túlsúlyos, mind a kelleténél kisebb testsúlyú COPD-s betegekre jellemző az evés közben érzett légszomj. Ennek csökkentése is elérhető többek között az evés előtti pihenéssel, a megfelelő testtartással – ha egyenesen ülünk és enyhén előrehajolva a könyökünkre támaszkodunk, lábaink a földön pihennek, akkor a tüdőnk könnyebben tud kitágulni a megfelelő légzéshez. Ne siessünk az étkezéssel, és ha légszomjat érzünk, tartsunk egy kis pihenőt evés közben.

Az ideális étkezési szokások kialakítása érdekében mindenképpen javasolt konzultálni a kezelőorvossal. Lehet, hogy valamelyik tünet, amely megzavarja az étkezést, valamely más egészségügyi problémára vezethető vissza. Ezt a terápiát alkalmazó és a beteget alaposan ismerő orvos tudja a legjobban. A terápia és a megfelelő táplálkozási szokások fegyelmezett követése nagy eséllyel javítja a COPD-s beteg életminőségét.

*Korányi Bulletin 2016.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!