Probiotikummal gyógyítják a korallokat

Forrás: ng.hu
Az egyre melegedő tengervíz a korallok pusztulását okozza, azonban egy új felfedezéssel növelhetik a korallok hőtűrését és javíthatják a túlélésüket.

A szaúdi Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói vezetésével zajló kísérletekben arra jutott egy nemzetközi kutatócsoport, hogy egyes jótékony hatású baktériumok segíthetnek megelőzni a korallfehéredést, és 40 százalékkal javítják a korall túlélését.

A koralloknak számtalan más élőlényhez hasonlóan van mikrobiomjuk, vagyis mikrobákból álló közvetlen környezetük. A kutatók most probiotikus hatású baktériumokat vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy több különböző módon is hatnak a korallokra, és csökkentik azokban a hő okozta stressz negatív hatásait. Ez az első alkalom, hogy a probiotikumokat „gyógyszer” jelleggel alkalmazták a koralloknál, és a kifehéredéskor e baktériumokat bevetve sikerült jelentősen csökkenteni a korallok pusztulását.

A túl meleg tengervízben a korallokkal szimbiózisban élő algák olyan szabad gyököket kezdenek termelni, amelyek mind magukra az algákra, mint a korallokra nézve károsak. Ez az a helyzet, amikor a korall kilöki magából a korábban vele hasznos kapcsolatban élő szimbionta algát, azonban az alga nyújtotta tápanyagok nélkül a korall lassan éhen pusztul. Van, hogy a hőhullám után a korallokba visszatérnek az algáik, de van olyan is, hogy nem, és ez utóbbi esetben elpusztul a korall. A probiotikus kezelés hatására a kutatók szerint az algák vagy tovább képesek maradni, vagy hamarabb visszatérnek a korallokba.

A kutatás egy korábbi kísérleten alapult: brazil szakemberek a mangrove erdőkben keletkezett, olajszennyezés okozta károkat próbálták így gyógyítani, és ekkor derült ki, hogy e mikrobák amellett, hogy az olajszennyezés lebontásában is közreműködnek, aktívan serkentik a növények immunválaszát és gyorsítják azok növekedését. Ezt követően jutott eszébe Dr. Raquel Peixotonak, hogy a korallok algáival is meg kéne vizsgálni a korábban próbált módszert.

A korallok vizsgálatai során kiderült, hogy ezeknek is változik a mikrobiomjuk a különböző külső körülmények, stresszhelyzetek hatására. A mikrobiom felmérése során hat olyan baktériumtörzset különítettek el, amelyek jótékony hatását sikerült bizonyítani. Egyesek a kórokozók ellen védenek, mások a nitrogén újrahasznosításában vagy a tápanyagok felvételében segítenek, megint mások közvetlenül az oxidatív stressz ellen hatnak. Az ilyen mikrobákból álló probiotikus elegy hozzásegíti a korallokat a stressz túléléséhez.

A kutatók még néhány vizsgálatot befejeznek, azután hamarosan a Vörös-tenger koralljain fogják tesztelni a készítményt, egyelőre elszigetelt, ellenőrzött körülmények közt. Persze még sok munka van hátra akkor is, ha a természetben élő korallok esetén is sikeres lesz a kísérlet, hisz nem tudni például azt, hogy milyen gyakran kell majd megsegíteni ily módon a koralltelepeket, és nem tudni, hogy a különböző korallfajok esetében mennyire kell majd eltérő „probiotikum-turmixot” előállítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!