Tevetejjel leszünk egészségesek

2010. 11. 10.
Szerző: Szimpatika/MTI
Hollandiában tevefarmot nyitottak, hogy tevetejjel lássák el a holland polgárokat.
Ha most feltámadna Hieronymus Bosch, a zseniális szürrealista festő, és szélmalmokhoz szokott szemével körültekintene szülővárosának, a hollandiai Den Boschnak a határában, bizonyára azonnal ecsetet ragadna, mielőtt szertefoszlik a látvány: az egyik gazdaság udvarán mintegy ötven teve kérődzik békésen és elégedetten.

Valamennyien teveanyukák, és körülöttük tevegyerekek bóklásznak. A gazda, Frank Smits esténként sorra járja az anyukákat saját fejlesztésű tevefejőgépével. A tevék szépen tejelnek: a termék literje hat euróba kerül.

Hollandia egyetlen tevetejgazdaságába egyre többen látogatnak, Smits úr pedig külföldi üzletekbe is szállít - nem csupán tevetejet, hanem tevesajtot is.

Az agrárszakember négy évvel ezelőtt mindössze három tevével vágott bele az üzletbe. Mivel az EU-szabványok szerint a teve nem minősül mezőgazdasági haszonállatnak, az engedélyek beszerzése kissé nehézkes volt: az első példányokat a Holland-Antillákról hozatta, hogy ne minősüljenek importterméknek.
A tevetejet a beduinok valóságos életelixírnek tartják, kedvező hatásait az Élelmezési Világszervezet (FAO) is elismeri, de Európában csak néhány nagyon igényes biotermék-kereskedésben kapható.

Smits szerint összetételében a tevetej hasonlít a leginkább az emberi anyatejre. Azt mondja, sokkal egészségesebb, mint a tehéntej - zsírszegény, cukor is alig van benne, ezzel szemben nagyon sok ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz. Hiányzik belőle a béta-laktoglobulin nevű protein, amely a tejallergia okozója lehet. A gazda unszolására a Wageningeni Egyetem, ahol fejlett élelmiszerkutató részleg működik, külön kutatási programot kezdett annak megállapítására, hogy milyen hosszú távú hatásokkal jár a tartós tevetejfogyasztás a cukorbetegek esetében.

A tevefarm nem lenne nyereséges állatkertek nélkül. A teve ugyanis csak negyedik életévétől termékeny, így a gazda néhány évre állatkerteknek kölcsönzi ki a serdületlen tevelányokat. A szopási időszakban azonban ezt már csak azért sem teszi a kicsikkel, mert a teve azért "valahol" továbbra is a sivatag büszke lénye: makacs állat, és csak akkor hajlandó tejet adni, ha a kicsinyei ott vannak mellette.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!