A nyári fülbetegségek megelőzhetőek

Forrás: Orrhigiéné Alapítvány
Sokszor egyenesen a nyaralásról érkeznek a fül-orr-gégész rendelőjébe a kisgyerekes családok. A fürdőzés gyakori következménye a hallójárat-gyulladás, ami minden esetben orvosi kezelést igényel. A gyerekek körében népbetegségnek számít az elhúzódó nátha is, ezt óvodai vizsgálatokkal igyekeznek megelőzni.

Gyakori jelenség, hogy a gyerekek fülgyulladása szakítja félbe a tengerparti nyaralást. A hallójáratba ugyanis a merülések során könnyen belemegy a víz, ami leáztatja a bőrről a védelmező savköpenyt - magyarázza Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos, az Orrhigiéné Alapítvány elnöke. „Azok a kórokozók, amelyek nemcsak a vízben, hanem a fül környékén egyébként is jelen vannak, ilyenkor bejutnak a bőr alá, ahol nagyon fájdalmas hallójárat-gyulladást váltanak ki. Ilyenkor beszűkül a hallójárat, romlik a hallás, a fül váladékozik és heves fájdalom lép fel.”

Hogy kinél mikor alakul ki a betegség, az egyéni érzékenységtől függ: nem kell sokáig víz alatt lenni, van, akinél néhány merülés is elég lehet hozzá. Mi a teendő, ha észleljük a tüneteket?

„Ha a fájdalom egy napnál tovább tart, én nem várnék vele: érdemes összecsomagolni és elindulni hazafelé, mert magától nem fog megszűnni. A szűkület miatt a fülcsepp sem jut be a hallójáratba, így azt ilyenkor az orvosnak kell alaposan kitisztítania, kiszívnia a váladékot. A savanyú kémhatású krém is segít, ami regenerálja a savköpenyt, így elmúlhat a gyulladás és vele a heves fájdalom is” - mondja a doktornő.

A középfül-gyulladás esetében mélyen képződik a váladék, ami a melegítés hatására kocsonyás állagúvá válik, majd távozik az orron át. A hallójárat-gyulladás ugyanakkor a dobhártyán kívüli területen alakul ki. Ilyen esetben a fület hűteni szokták, a melegítés kifejezetten ronthat a tüneteken!

Van segítség a gyerekek elhúzódó náthája ellen

Az uszoda eredetű gondok közé tartozik a megfázás is, ami általában akkor alakul ki, ha a gyerek vizes fejjel, nedves hajjal szalagdál a hidegben. A lehűlés miatt csökken az ellenállóképesség, ami kedvez a vírusfertőzések kialakulásának. A megvastagodott, duzzadt nyálkahártya ráadásul akadályozza az orrlégzést, így ennek következtében a gyermek szájlégzővé válhat. Ilyenkor romlik az úszás közbeni légzéstechnikája is.

Az orrüreget szűkíti a gyulladásos eredetű nyálkahártya-duzzanat, ezért a dugulás az orrfújás után is megmaradhat. Az elhúzódó náthánál felléphet bakteriális társfertőzés is: a hosszabb nátha vagy köhögés lappangó szövődményre figyelmeztet, ami lehet arcüreggyulladás, még akkor is, ha nem kíséri heves fejfájás a betegséget.

A Dr. Somi Ildikó által vezetett Orrhigiénié Alapítvány célja megelőzni a közösségbe járó gyerekek szűnni nem akaró nátháját és köhögését:
„A pandémia előtt rendre végigjártuk az óvodákat, és ahol a szülő ehhez előzőleg hozzájárult, elvégeztük a tympanométeres vizsgálatot a gyerekeken. Ha ez kimutatja, hogy nem jó a fülnyomás, az a melléküregben lévő váladékra utal - így segít következtetni, kialakult-e a nátha szövődménye. Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk végigvizsgálni az óvodásokat, és így elérhetjük, hogy az állandó nátha és köhögés ne váljon náluk népbetegséggé” - zárja a doktornő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!