UV, strand, légkondi: veszélyben a szemek

Forrás: Budai Egészségközpont
Szemeink védelmére fokozottan oda kell figyelnünk nyáron, mert a nagy melegben egy sor veszélynek vannak kitéve.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Napsugárzás

Azzal mindenki tisztában van, hogy a bőrünket védeni kell az erős napsugárzástól. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a szemekre éppen olyan veszélyes lehet az erős UV-sugárzás, mint a bőrre. Különösen igaz ez akkor, amikor vízközelben vagyunk, például vitorlázunk, evezünk vagy horgászunk és a víz felületéről visszaverődő sugárzás éri a szemeket.

Akik rendszeresen síelnek vagy más téli sportot űznek, biztosan hallottak az úgynevezett hóvakságról, amikor a hóról verődik vissza a napsugárzás, ezzel bántva a szemet. Víz mellett hasonló jelenség figyelhető meg, ami fokozottan veszélyezteti a szemek egészségét, az erős sugárzás ugyanis fotokeratitiszt, vagyis a napfény miatt bekövetkező szaruhártyagyulladást okozhat. Ilyenkor a szemek vörösek lesznek, bedagadhatnak, könnyeznek, a látás homályossá válhat, és akár kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. Ha a tünetek súlyosak, érdemes orvoshoz fordulni, a fotokeratitisz gyógyszerekkel jól kezelhető.

Ennél is komolyabb probléma, hogy az UV-sugárzás hosszabb távon hozzájárul a szürkehályog kialakulásához a szemeken. Ahogy a bőrrákot is az évek alatt „begyűjtött” UV-sugárzás okozza, úgy a szürkehályog egyik kiváltó oka is lehet a szemet éveken át ért napfény. A szürkehályog csak műtéti úton gyógyítható, ezért érdemes inkább megelőzni.

A megelőzés egyszerű: jó minőségű, az UV-A és az UV-B sugarakat is kiszűrő napszemüveget kell hordani. Az UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg megfelelően szűr, ezután már csak arra kell figyelni, hogy megfelelően illeszkedjen az arcra. A divatos formánál fontosabb szempont, hogy minél többet takarjon a szemből, hogy a sugarak sehonnan se férkőzhessenek a szemekhez. A legjobb választás a versenysportolókon gyakran látott viszonylag nagy méretű, az arcra szinte ráhajló formájú napszemüveg.

Úszás

Nem természetes vizekben könnyen elfordul, hogy az arra érzékenyek összeszednek egy szemgyulladást. Ennek jellemző tünete a kipirosodott, viszkető, könnyező, rosszabb esetben váladékozó szem. Irritálhatják az érzékeny szemeket az erős fertőtlenítőszerek, a sok klór használata is. A megelőzés módja a jól illeszkedő úszószemüveg használata minden olyan alkalommal, amikor a fejünket vízbe tesszük. Ez a megoldás azok számára is, akiknél a sós tengervíz okoz hasonló irritációt.

Krémek, vegyszerek, homok

Nemcsak az uszoda vize, hanem más anyagok is irritálhatják a szemet nyáron. A fényvédők fontosak a bőr védelme szempontjából, de izzadásnál, úszásnál könnyen a szembe kerülhetnek, ami szintén kivörösödést, könnyezést válthat ki. Célszerű olyan termékeket választani, amelyek vízállók, így úszás vagy izzadás közben sem folynak a szembe.

A másik jellemző nyári probléma a különböző szúnyog-, kullancs- vagy más rovarriasztók szembe kerülése. Ilyenkor hideg vízzel a lehető leggyorsabban ki kell mosni a vegyszert a szemekből. Ugyanígy kell eljárni, ha smink került a szemekbe, ami nyáron az izzadás miatt szintén gyakrabban előfordul. Szempillaspirálokból, szemhéjpúderekből és krémekből is érdemes nagy melegben a vízálló verziókat választani.

Légkondicionáló

Az egyre gyakoribb hőhullámok miatt egyre többen használnak légkondicionálót a lakásban és az irodákban. Csakhogy az egész napos légkondi használat kiszáríthatja a szemeket. Ilyenkor hasznos lehet a műkönny vagy az erre a célra kifejlesztett szemcseppek használata.

Nyári balesetek

Nyáron többet mozgunk, többet vagyunk a szabadban, kipróbálunk extrém sportokat vagy olyan szabadidős tevékenységeket, amelyekre év közben nincs mód. A szemeket is több baleset fenyegeti a labdával megrúgástól a véletlen ütésekig. Ezek sokszor kivédhetetlenek, de általános körültekintéssel, óvatossággal – különösen gyerekek esetében – tehetünk az elkerülésükért.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!