Egyre több területet fenyeget árvíz

Forrás: ng.hu
Alig 15 év alatt 20-24 százalékkal nőtt az árvízveszélyben élő népesség aránya világszerte, és a jövőben ez a helyzet tovább romlik majd.

Minden egyéb természeti katasztrófánál több embert érintenek az árvizek, évente sok-sok milliárd dollárnyi kárt okoznak, és rengeteg ember halálával járnak. Elég, ha a közelmúlt európai vagy kínai árvizeire gondolunk.

Az árvízveszélyes területekre vonatkozó korábbi becsléseket felszíni mérések alapján, csapadék- és topográfiai adatok alapján készítették el, ez pedig sok esetben nem felelt meg a valós áradások helyszíneinek.

Egy, a Nature hasábjain közzé tett új tanulmány szerint 2,23 millió négyzetkilométeres területen mintegy 250-290 millió ember él közvetlen árvízveszélyes területen, ez 56-86 milliós növekedést mutat az elmúlt 2 évtized során. A kutatók műholdfelvételek segítségével végeztek elemzéseket a 2000 óta eltelt 15 éves időszakról, 169 országban tapasztalt 913 jelentős árvízhelyzet nagy felbontású képei alapján.

Az elkészült modell a Globális Árvíz Adatbázis (Global Flood Database) bárki számára hozzáférhetően mutatja be a helyzetet, illetve visszakereshetők benne egyes korábbi, jelentős árvízhelyzetek is.

A legnagyobb növekedést arányában Afrika mutatja, ám a legtöbb embert Ázsiában érinti az áradások sokasága. A klímaváltozásnak miatt a következő években ezek a számok tovább nőnek majd, több országra is kiterjedhet az árvízveszély egyre több embernek kell majd elhagynia otthonát az áradások miatt. Az előrejelzések szerint Afrikában évente 2,7 millió fő veszítheti el lakhelyét, és ez 2050-re 95 milliós tömeget jelent összességében.

A felmérés eredménye segítheti a várostervezőket is. A számítások szerint minden dollárral, amit megelőzésre költenek el, hat dollárnyi utólagos segélyt takaríthatnak meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!