Hónapokkal később is emlékezetkiesést okozhat a Covid-19

Forrás: MTI
A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint sokan szenvednek memóriazavarban Covid-19 után akár még nyolc hónappal is.

Norvég kutatók 13001 főt vizsgáltak meg, akiket 8 hónappal később is megkérdeztek egy online kérdőív segítségével.

A 8 hónap elteltével 9705 főt sikerült elérni, akik közül 651-en voltak a korábban fertőzésen átesettek. Közülük 72-en (11 százalék) mondták azt, hogy még mindig memóriaproblémákkal küzdenek. Az 5712 SARS-CoV-2-negatív csoportból mindössze 254-en panaszkodtak hasonlókra (4 százalék), míg a nem ellenőrzött kontrollcsoport (3342 fő) 80 résztvevője (2 százalék) érezte gyengébbnek a memóriáját.

A kutatók szerint ez szignifikáns különbség, és egyértelműen mutatja, hogy a koronavírus, bár a légutakat támadja először, az agyműködésre is hatással van.

Ezen kívül a szakértők azt is találták, hogy a fertőzésen átesettek 41 százaléka egyébként is rosszabbnak ítélte meg az egészségét, mint egy évvel korábban, 12 százalékuk pedig sokkal nehezebben is koncentrál, mint előtte.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!