Fronthatás: miért érzik meg csontjaink az időjárásváltozást?

Forrás: Országos Gerincgyógyászati Központ
Vannak, akik egy-két nappal előbb megérzik a közelgő időjárás-változást a korábbi csonttöréseik helyén vagy az ízületeikben jelentkező fájdalom révén.

Hideg-, meleg-, kettős fronthatás

A fronthatás egy légköri jelenség megnevezése: olyan légtömegek találkozását értik alatta a meteorológusok, amelyben az időjárási paraméterek értékei (például hőmérséklet, légnyomás és páratartalom) jelentősen eltérnek egymástól.

A nagy kiterjedésű, több száz kilométer hosszan elhúzódó frontok napokra vagy akár hosszabb időre is megváltoztatják az adott terület időjárását. Járhatnak például légnyomáseséssel, erős széllel, a levegő páratartalmának megemelkedésével, a hőmérséklet gyors változásával. Az időjárási frontok közeledtekor érzékenyebbé válhatnak a régi sérülések helyei, az összeforrt csonttörések, műtéti hegek újra sajogni kezdhetnek, és gyakran felerősödnek az ízületi bántalmak, a reumás panaszok is.

Az időjárási frontok egészségi állapotra tett hatása

Hidegbetörés (hidegfront) idején csökken a hőmérséklet és a páratartalom, nő a légnyomás. Ilyenkor gyakoribbak a görcsök, rosszabbodhat a fekélyesek, illetve a szív- és keringési betegségekben szenvedők, az asztmások és az epilepsziások állapota. A mozgásszervi, vagyis a csontsérülések helyén jelentkező és a reumás tüneteket elsősorban a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatják. A frontra érzékenyek közérzete romolhat, feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetnek, koncentráló képességük csökkenhet.

A melegfront idején emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás. Az erre érzékenyek leggyakrabban migrénes fejfájásra, fáradékonyságra, lehangoltságra panaszkodnak, a vérnyomásuk csökken, a pulzusszámuk nő, az esetükben is gyakoriak a szív- és érrendszeri gondok, nő az infarktus és a trombózis veszélye, és jellemző a reflexidő megnövekedése. A két fronttípus keveredhet, időben egybeeshet, ilyenkor kettős fronthatásról beszélünk, amelyre a hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezete egyaránt reagál.

Érzékeny csontok

Egyénileg sokféle lehet a frontérzékenység, változhat nemtől, életkortól, egészségi állapottól függően. Speciális esete, hogy egyesek nemcsak a krónikus ízületi bántalmak (gyulladás vagy kopás) esetén érzik meg az időjárásváltozást, hanem a korábban sérült, törött csontú testrészeikben is jelentkezik ilyenkor fájdalom.

Ez a jelenség a légnyomás értékének változásával függhet össze, amely hatással van a külvilágtól elszigetelt testüregekben (így az ízületi tokokban) uralkodó nyomásviszonyokra is. A légnyomás változása az ízületi folyadék mennyiségét is befolyásolja, ami fájdalmat okozhat a reumás gyulladás, kopás miatt amúgy is károsodott ízületekben. Hegek, forradások esetén a hegszövet állaga, sűrűsége eltér a körülötte lévő, sértetlen szövetektől, így másként reagálnak, másként húzódnak össze vagy nyúlnak meg az időjárási tényezők változásaira, a hőmérséklet- és légnyomáskülönbségre vagy a levegő páratartalmának változására, ez okozhatja a helyi érzékenységet, fájdalmat.

Tulajdonképpen nincs a jelenségre megoldás, de kordában tartható

A frontérzékenység miatt kialakuló kellemetlenségeket, tüneteket, ha szükséges, a szokásos, vény nélkül kapható szerekkel enyhíthetjük. Aki tudja magáról, hogy milyen hatással van rá az időjárásváltozás, tartson a táskájában a számára leginkább bevált fájdalomcsillapítóból. Melegfront esetén a simaizom-görcsökre ható, hidegfrontnál az idegi eredetű fájdalmakat enyhítő készítmények ajánlhatók. Általános jó tanács, hogy törekedjünk az egészséges életmódra, mivel a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás, a rendszeres mozgás és a stressz lehetőség szerinti kerülése mellett kevésbé jelentkeznek a frontérzékenység okozta panaszok is. Ugyanez fordítva is érvényes: az időjárási változások nyomán észlelt tünetek gyakoribbá válása és súlyosbodása jele lehet az egészségi állapot romlásának is, így ebben az esetben érdemes egy orvosi és laboratóriumi vizsgálatot kérni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!