A napfénytől is megjelenhet a herpesz

A herpesz nemcsak kellemetlen, de gyógyíthatatlan betegség is. Dr. Nagy Magdolna bőr- és nemigyógyász, kozmetológus segítségével igyekeztünk a végére járni annak, hogy mégis mit lehet tenni, ha hajlamosak vagyunk a kellemetlen ajaksebesedésre.

Egyes emberek havonta herpeszes ajaksebesedéstől szenvednek, másoknak soha nem volt még ilyenjük. Mitől függ, hogy kinél jelentkezik gyakrabban herpeszes tünet?

Általában minden ember átesik herpeszfertőzésen életében legalább egyszer. Az elsődleges fertőzés súlyos tünetekkel járhat, melyet hólyagos bőrelváltozások kísérnek. Fertőzés után a vírus a szervezetünkben marad, nyugvó állapotban. A másodlagos tüneteket a szervezetben lappangó vírusok aktivizálódása okozza. Ilyenkor a tünetek már csak kis, körülírt területen jelentkeznek. Gyakori az ajkakon, az orrnyílás körül, és a nemiszervek területén. Elsődlegesen az immunrendszerünkön múlik, hogy miként birkózik meg a fertőzéssel. A tünetek oka minden esetben maga a vírus, ám léteznek bizonyos kiváltó tényezők, amelyek az egyéni adottságoktól függően hatnak a szervezetünkre. Egy gyomorfertőzés, gyomorrontás, egy nyári leégés, de akár a hétköznapi stressz hatására is legyengülhet annyira a szervezet ellenállása, hogy meginduljon a jellegzetes ajaksebesedés. Régen például a bakteriális tüdőgyulladás szinte állandó velejárója volt az ajakherpesz is. Mindez ugyanakkor nem általánosan gyengébb immunrendszert feltételez, hanem egyszerűen csak vannak, akik érzékenyebbek erre.

Mik az egyéb tünetek a sebesedés mellett?

A vírusnak egyes és kettes típusát különítjük el, ezek közül az egyes okozza az ajakherpeszt, a kettes pedig a nemi szerveken jelentkező herpeszért felelős. Ami az egyéb tüneteket illeti, különösen a kettes válfaj okozhat nagyon komoly kellemetlenségeket, főleg akkor, amikor először találkozik a fertőzéssel a beteg: lázat, megnagyobbodott combhajlati nyirokcsomókat, komoly levertséget, egyszóval klasszikus betegségtüneteket tapasztalhatunk, és megjelennek a csoportos hólyagcsák is. Ritkábban előfordul, hogy az ajakherpesz is ilyen súlyos tünetekkel jelentkezik.

Mi a vírus fő terjedési útja?

Közösen használt poharak, törölközők is átvihetik a fertőzést, illetve magától értetődően a csókolózás és a szex. Manapság ugyanakkor – éppen a szexuális szokások változása következtében – már keveredik az egyes és a kettes vírus, miközben pár évtizeddel ezelőtt még jól el lehetett különíteni őket. Ránézésre nem is igazán lehet megállapítani, melyik okozza a hólyagosodást, sebesedést, ehhez alaposabb vizsgálatra van szükség. Itt jegyezném meg, hogy a bárányhimlőt és az övsömört is egy herpeszvírus-fajta okozza.

Mit lehet tenni ilyenkor? Ha jól tudom, a vírus az orvostudomány jelenlegi állása szerint kiirthatatlan a szervezetből.

Ez így van. Ugyanakkor léteznek megfelelő gyógyszerek, amelyek ha nem is irtják ki magát a vírust, a szaporodását azonban gátolják hatóanyaguk, az aciklovir révén. Ezek minden esetben vényköteles készítmények: folyamatosan is szedhetők csökkentett dózisban, de úgy is hatékonyak, ha – orvosi előírásoknak megfelelően – akkor kezdi el szedni őket a beteg, amikor a bevezető tünetek jelentkeznek. Ez az a szakasz, amikor már érezni a bőrégést, de a hólyagok még nem jöttek ki. Akinek havi rendszerességgel herpesze van, én elsősorban ezt javaslom. Recept nélkül különböző aciklovir-tartalmú krémekhez lehet hozzájutni, de a szintén szabadon hozzáférhető hyaluronsav-tartalmú gél szintén hatékony. Utóbbival a bevezető tünetek idején, napjában akár tízszer is bekenve az égő felületet, előfordul, hogy végül ki sem jönnek a hólyagok. És persze mindenkinek megvannak a maga praktikái. Például van, aki fogkrémet ken az égő részre, hogy ne legyen olyan kellemetlen, vagy jegelik az érintett területet.

Az életmódbeli tényezők közül mire kell odafigyelni, hogy ritkítsuk az ajakherpesz tüneteinek megjelenését?

Ahogy már szóba került, ha egyszer megkaptuk a vírust, az kiirthatatlan a szervezetből, lappangó állapotban a testünkben marad. Akinek gyakran aktivizálódik a herpesze, például havonta előjönnek a hólyagcsák, roppant komoly kellemetlenségeket él át emiatt. Viszont többnyire éppen ezért előbb-utóbb kitapasztalja, mi váltja ki a sebesedést, és elkezd odafigyelni arra, hogy megelőzze a tüneteket. Ezen túlmenően mindenki használjon saját poharat, saját törölközőt, és ajánlatos fogkefét is cserélni a vírus egy aktívabb időszakát követően. Általános immunerősítő praktikákat is érdemes bevetni: egészséges táplálkozás, vitaminok, sok mozgás, stresszkezelés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!