Lázas állapot

Szerző: Szimpatika
A láz az egyik leggyakoribb panasz csecsemő- és kisgyermekkorban. Minden édesanyát aggodalommal tölt el, ha gyermeke lázas.
Tudnunk kell, hogy a láz nagysága nem áll mindig egyenes arányban a betegség súlyosságával. Sok esetben egy egyszerű megfázás 39 fokos lázat is kiválthat, míg egy valóban súlyos tüdőgyulladás enyhe hőemelkedéssel is kezdődhet.

Mikor beszélünk lázról?

Normál testhőmérsékletről 36,5-37 fok között beszélünk. 37-38 fok közötti testhőmérséklet hőemelkedést, 38 fok feletti pedig lázat jelent. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a végbélben történő mérésnél fél fokot mindig le kell vonni, vagyis, ha popsiban 37 fokot mérünk, akkor a gyermek testhőmérséklete 36,5 fok.-magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza.

A csecsemők hőháztartása még nem tökéletes, így különösen fontos, hogy a külső hőmérsékletnek megfelelően öltöztessük őket. Esetükben már a túlöltöztetés is könnyen okozhatja a testhőmérséklet emelkedését. A láz oka azonban a leggyakrabban valamilyen fertőzés, de jelentkezhet a védőoltások utáni napokban is. A láz szervezetünk védekező reakciója, így fontos segítségünk a betegségek leküzdésében.

Hogyan mérjük?

A lázas gyermek bágyadt, arca kipirult, szemei csillognak, ajkai szárazak, repedezettek lehetnek, esetleg fázik. A tenyerünket a homlokára helyezve érezzük, a kicsi bizony lázas. Ilyenkor meg kell mérni a hőmérsékletét, de mivel és hogyan fogjunk hozzá?

Higanyos lázmérő

2009 áprilisától hazánkban olyan jogszabály lépett életbe, mely szerint tilos a higanyos lázmérők forgalmazása. A higany csupán a környezetbe kerülve okoz mérgezéses tüneteket, így veszélyt csak az jelent, ha a hőmérő véletlenül eltörik. Praktikusság szempontjából azonban mindenképp érdemesebb digitális hőmérőt választanunk.

Digitális hőmérő

Csecsemő- és kisgyermekkorban a hőmérés a végbélben történik. Ilyenkor a gyermeket a hátára fektetjük és a bekrémezett lázmérőt óvatosan tesszük a végbélbe. Az eljárás fájdalommal ugyan nem jár, de természetesen kellemetlen az egyébként is nyűgös picik számára, így nagy segítség, hogy a digitális hőmérő a mérés végeztével csipogással jelez. Így elkerülhetjük, hogy a mérést –elegendő idő hiányában- esetleg újból meg kelljen ismételnünk. Nagyon fontos, hogy a gyermeket mérés közben megnyugtassuk, nehogy valamilyen sérülést okozzunk. Ezt segíti, ha hajlékony végű hőmérőt használunk.

Nagyobbacska gyermekeknél a hőmérőt tehetjük a hóna alá is. A gyermeket célszerű az ölünkbe ültetni, így mérés közben mi is segíthetünk a hőmérőt megfelelően a helyén tartani.

Fülhőmérő

A digitális hőmérőnél valamivel költségesebb beruházás a fülhőmérő vásárlása. A fülhőmérő esetében a mérés a külső hallójáratban történik, ahol a hőmérők infravörös feje egy másodperc alatt három mérést végez, majd a legmagasabb értéket jelzi ki. Fontos, hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha elsajátítjuk a megfelelő technikát. Kicsik mérésénél mindig húzzuk hátra a fülkagylót. A fülhőmérő csecsemőknek körülbelül fél éves korban használható először. Fontos tudnivaló még, hogy használata középfül-gyulladás esetén gyakran fájdalmat okoz és magasabbat mér, mint a valódi testhőmérséklet.

Forrás: Orvostkeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!