Vízerőmű mérsékelheti a klímaváltozás hatásait

Forrás: ng.hu
Az erőmű nagyjából 2 ezer háztartás és egy hidrogén gyártásával foglalkozó üzem számára állítja elő az áramot.

Ahhoz, hogy felvegyük a harcot a globális felmelegedéssel, fel kell hagynunk a fosszilis energiahordozók használatával, és át kell térnünk a megújuló energiára. Világszerte egyre több helyen hasznosítják a nap-, a szél-, és a vízenergiát, a közelmúltban pedig utóbbi területen, egészen pontosan az árapály-energiában értek el fontos mérföldkövet.

Forrás: Orbital Marine Power

A világ legnagyobb árapály-turbinája a napokban kezdte meg működését a skóciai Orkney-szigeteknél. Az Orbital O2 az elkövetkező 15 évben kétezer háztartás, illetve egy zöldhidrogén-telep éves energiaszükségletét lesz képes ellátni.

A monstrumot idén májusban szállították ki a helyszínre Dundee-ból, ahol 18 hónap alatt szerelték össze. A 680 tonnás turbina 2 megawattos egységét egy víz alatti kábel kapcsolja a szárazföldi hálózatra.

Az üzemeltető Orbital Marine Power szerint a telep elindítása fontos mérföldkő, a cég vezetője, Andrew Scott pedig hozzátette: a csapat úttörő munkát végzett a megújuló energia területén. A vállalat célja az, hogy eredményeiket felhasználva a világ más pontjain is kamatoztatni tudják az árapály erejét, ezzel mérsékelve a klímaváltozást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!