Hogyan védjük a szemünket nyáron?

Forrás: Budai Szemészeti Központ
Azon kívül, hogy az UV sugárzásnak szerepe van a bőr korai öregedésében és akár bőrrákot is okozhat, a szemünkben is képes problémát okozni. Akárcsak a bőrünk, az erős napsugárzástól a szemünk is károsodhat.

„Gondoljunk csak bele, hogy egy forró nyári napon, vízparton ülve, vagy éppen horgászat és vízi sportok alkalmával mennyire erős, a vízről visszatükröződő fényhatások érik a szemünket. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható. Kollégáimmal ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan, hogy a szemünket nyáron folyamatosan védjük a naptól!”– mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A nyár során nem csupán a naptól, de a medencevíztől is óvni kell a szemünket. Amennyiben betartjuk az alábbi tanácsokat, máris sokat teszünk a szemünk egészsége érdekében:

1. Válasszunk teljes UV-védelemmel ellátott napszemüveget! Nyáron az ultraibolya (UV) sugárzás sokkal erősebb, és csak azért, mert a lencsék sötétek, nem jelenti azt, hogy a szemünket meg is védik a káros sugaraktól. Keressünk UV400 vagy 100 százalékos UV védelemmel ellátott szemüveget, ami azt jelenti, hogy a lencsék elzárják az UVA és UVB sugarak teljes spektrumát.

2. Viseljünk sapkát, kalapot! Hölgyek körében egyre nagyobb divat a szalmakalap. Viselésével nem kell megvárni a tóparti vagy tengerparti nyaralást, bátran hordhatjuk utcán is. Ez nem csupán extra védelmet nyújt a szemnek, de a fejbőrünket és az arcunkat is megvédi a napsugárzástól.

3. Vegyünk fel úszószemüveget! A szemüveg viselete mind beltéri, mind kültéri medencében javallott. Még a klórozott medencés vízben is előfordulhat, hogy egyes mikroorganizmusok fertőzést, szemgyulladást okozhatnak. Ez a fertőzési kockázat pedig még inkább fokozódik a tavakban és más, nem vegyszerezett vízterületeken.

4. Ne ússzunk kontaktlencsében! Mindig tartsuk be a kontaktlencse-viselés higiéniai szabályait, hiszen komoly gondok adódhatnak akár egy medencés csobbanás alkalmával is. A víz hatására a lencse könnyen elmozdulhat, homályossá válhat vagy el is szakadhat. Sőt a kontaktlencse okozta apró hámsérüléseken keresztül akár komoly szaruhártya fertőzést is kaphatunk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!