Előre jelezheti az Alzheimer-kór kialakulását egy új rendszer

Forrás: medicalonline.hu
A McCann Healthcare Worldwide Japan Inc. egy olyan prediktív diagnosztikai modellt dolgozott ki, amely gépi tanulásos módszerrel a telefonbeszélgetések során elhangzott szöveg alapján képes megjósolni az Alzheimer-kór preklinikai jelenlétének kockázatát.

A kutatók mesterséges intelligenciát alkalmaztak a platform kidolgozásánál, melynek elődje a Japánban már működő korábbi rendszer, a TICS-J névre keresztelt, kognitív státuszt felmérő telefonos interjú volt, ám ezt még élő ember működtette a vonal másik végén.

Az új predikciós modell már nem alkalmaz emberi erőforrást, kizárólag számítógép dolgozza fel a hangfájlt, és több matematikai statisztikai módszer együttes alkalmazásával állapítja meg a neurodegeneratív betegség kockázatát.

Az elsősorban a lassú, töredezett beszédre figyelő új program által adott eredményeket a kutatók a TICS-J korábbi diagnózisaival összehasonlítva azt tapasztalták, hogy a program vagy ugyanúgy vagy jobban jósolt, és egyáltalán nem adott fals pozitív eredményeket.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!