A napallergia tünetei és kezelése

Forrás: Budai Allergiaközpont
A strandolás és napozás közben vagy után jelentkező kiütéseknek több oka is lehet. A bőrt irritálhatja a naptej, a klóros vagy sós víz is, de akár maga a napfény is előhozhatja a tüneteket. Dr. Brezán Edina bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa a napallergia tüneteiről beszélt.

Allergia a naptól?

A fényvédelem kiemelt fontosságú a nyári időszakban. A bőrgyógyászok ajánlását követve mindig használjunk fényvédő krémet, ha a szabadban tartózkodunk, a strandolást pedig ne a 11 és 15 óra közötti időszakra időzítsük, mert a leégés veszélye ilyenkor a legnagyobb. Előfordulhat azonban, hogy az ajánlásokat betartva is kiütések, bőrtünetek jelentkeznek, ha napon tartózkodunk, akár még a ruhával fedett részeken is.

Ha a ruha alatti területen jelentkeznek kiütések, akkor valószínűleg napallergiával van dolgunk. Ilyen esetben ugyanis valódi allergiával állunk szemben, nem úgy, mint a fényérzékenység esetében, amikor a kiütések csak a napnak kitett bőrfelületen jelennek meg.

A napallergia tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk akár néhány órával vagy nappal a napon tartózkodást követően, akkor érdemes napallergiára gyanakodni:

- piros foltok

- apró, tűszúrásnyi kiütések

- a bőr felhólyagosodhat, viszkethet

- égő érzés, viszketés, akár fájdalom jelentkezhet az érintett területen

- a tünetek összetéveszthetők a leégéssel, a napallergia esetén azonban elmarad a hámlás

Napallergia, vagy más?

Napallergiához hasonló tüneteket okozhat, ha a napvédő krém valamelyik összetevőjére vagyunk allergiások, vagy napos időben parfümöt használunk. Sok kozmetikum is tartalmaz fényérzékenyítő anyagot, de akár bizonyos gyógyszerek szedése vagy fűszernövények fogyasztása miatt is jelentkezhetnek a napfény hatására kellemetlen tünetek.

Érdemes ezekről időben tájékozódni és a szabadban való tartózkodás esetén kerülni a használatukat, illetve a gyógyszer szedésének ideje alatt mellőzni a szabadtéri programokat napos időben. A megelőzés érdekében fontos mindig magas faktorszámú fényvédő krémet használni, ha a szabadban tartózkodunk. A bőrt a napnak erősen kitett területeken UV-szűrős ruhával is érdemes védeni.

A kivizsgálás során fontos meghatározni, hogy valóban napallergia áll-e a tünetek hátterében. Az eredményes kezeléshez ugyanis ismerni kell a kiváltó okot. Napallergia esetén a hűsítő krémek mellett akár antihisztamin szedésére vagy gyulladáscsökkentő krémek használatára is szükség lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!