Az olimpiai érmek is újrahasznosítással készültek

Forrás: ng.hu
Az egy évvel elhalasztott olimpia és paralimpia győztesei számára összesen 5000 érmet gyártottak le.

Az olimpiai érmek ebben az esztendőben egy különleges projektből kapták az alapanyagukat: 2017-19 tavasza között, két éven át lakossági gyűjtés zajlott Japánban, melynek során használt elektronikai berendezéseket (mint pl. a mobiltelefonok, tabletek, fényképezőgépek) lehetett a meghatározott gyűjtőhelyeken leadni. Ilyen gyűjtőhelyek voltak a postahivatalok, iskolák, számos kültéri (utcai) gyűjtődoboz, illetve az egyik mobilvállalat üzletiben is leadhatták a készülékeket, akik szerettek volna adakozni.

Forrás: Tokyo 2020

Közel 80 ezer tonnányi készülék gyűlt össze. Az ezekből kinyert fémek mennyisége (32 kg arany, 3500 kg ezüst, és 2200 kg bronz) elegendő volt az érmekhez. Az elektronikai hulladékból az olimpia szervezőivel szerződött feldolgozó vállalatok nyerték ki az alapanyagokat. Az érmeket tartó szalagok is újrahasznosított poliészter szálakból születtek.

Az érmeket Junicsi Kavanicsi tervezte, 400 pályázat közül választották ki az övét. A terveknek az előírt dizájnelemek (Niké istennő a Panatinaikosz-stadion előterében, az 5 karika, illetve az aktuális olimpia pontos neve) mellett egyéni szabadságuk is van, a japán tervező a ragyogást célozta meg a különböző szögben hajló felületek segítségével. Az érmek szalagjainak jellegzetes mintázatában a kimonóhajtogatást szimbolizálja, az egyedi dobozokat pedig fából, mégpedig japán kőrisből készítették el.

A 2016-os riói olimpián az ezüst- és a bronzérmek alapanyagának 30 százalékát szintén újrahasznosított anyagból készítették, ám a tokiói szervezőknek sikerült a teljes mennyiséget begyűjteniük.

Az érmek mellett a kiosztásukhoz szükséges 100 dobogót is újrafeldolgozott műanyagból készítették el, ehhez 45 tonna háztartási és tengeri műanyaghulladékot gyűjtöttek be a szervezők.

Az értékes elektronikai hulladékok gyűjtését szeretnék tovább folytatni Japánban, és az ezekből kinyerhető anyagokból közös célokat szolgáló tárgyakat készítenének, többek közt a helyi sportesemények érmeit is így gyártanák le majd a jövőben.

Néhány adat az érmekről

Az átmérőjük 85 mm, vastagságuk 7,7-12,1 mm. A 450 g tömegű bronzéremben 95 százalék réz, 5 százalék cink található, az ezüstérem 550 g tömegű tiszta ezüst. Az aranyérem úgy készül, hogy az 550 g tömegű ezüstérem felületére 6 g aranyat hordanak fel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!