Küzdelem a bacik ellen

2010. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
Szervezetünket folyamatosan érik támadások. Ahhoz, hogy testünk kellő hatékonysággal felvegye a harcot az idegen betolakodók - baktériumok, vírusok - ellen, harcra kész hadsereggel kell rendelkeznie. Ezt a védekező feladatot az immunrendszer látja el.
Dr. Bakanek György orvos: „A szervezetünk természetes védekező rendszere, nagyon fontos szerv, a külvilággal való kapcsolatunkat biztosítja, hogy egészségesek maradjunk. A behatolókkal szembeni védelmet, vírusok, baktériumok, gombák ellen. Az immunrendszer védelme, a kulcsa egészségünknek. Tehát, akinek az immunrendszere egészséges az nem fog megbetegedni."

De már egy ártalmatlannak tűnő tüsszentés alkalmával például influenzavírus juthat a tüdőnkbe. Ilyenkor van arra szükség, hogy egy sokkal jobban képzett, irányított katonaságból álló egység vegye fel a küzdelmet. Ezek a limfociták. Amik aztán a kórokozók behatolásának helyére jutva, megpróbálják megölni a kórokozókat. Ilyenkor jelennek meg a betegség tünetei: lázasak vagyunk, fájdalmas nyirokcsomó duzzanatot érzünk.

Az immunrendszer állandó támadásnak van kitéve, mellesleg az emberek életmódja sem olyan, hogy az immunrendszert támogatná. A sok fölösleges finomított szénhidrát, a mozgásszegény életmód, a rossz minőségű alkohol, a cigaretta, ez mind a maga szabad gyök képződő hatásával gyengíti az immunrendszert.

Így lép be a természetes immunrendszer mellé az adaptív vagy más néven tanult immunrendszer. Kórokozók támadása esetén a szervezet velük szembeszállni tudó katonákat, azaz limfocitákat képez ki. Az immunrendszer akár egy milliárd kórokozót is képes megjegyezni. Ez biztosítja az egész életen át tartó védelmet. Míg a velünk született immunitás öröklötten és állandó jelleggel van jelen, addig a szerzett immunrendszer elemei naponta újratermelődnek.

Az immunrendszer azon képessége, hogy meg tudja különböztetni a szervezet saját anyagait az idegentől, bizonyos esetekben kudarcot vall. Születhet ugyanis olyan immunválasz, amely akár a szívizmot is megbetegítheti, idegennek tekintve azt.

A mai viszonyok mellett szükség van az immunrendszer folyamatos, egész évi támogatására jó minőségű étrend-kiegészítőkkel. Lehetőleg olyan komplex készítményekkel, amelyekben természetes anyagok vannak. Ilyen például a bíborkasvirág kivonat, a rózsagyökér, a C-vitamin tartalom. Az igazi jó étrend-kiegészítők azok, amelyek komplexen hatnak az immunrendszerre.

Ám immunerősítő készítményből már egyre több van? Mégis melyiket válasszuk?

Dr. Samu Antal gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke szerint
az eligazodás nem igazán könnyű. Ezért javaslom én azt, hogy ha valaki mondjuk vény nélkül hozzáférhető készítményt keres, akkor , ahogyan a szlogen szól: kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilvánvaló, hogy a vény nélküli vonatkozásban, különösen a táplálékkiegészítők vonatkozásában az a jó, ha a szakembert, a gyógyszerészt kérdezi meg a beteg.

Jól látható tehát, hogy a védelmet biztosító hadsereg bonyolult működésébe néha hiba csúszik. De immunrendszerünk minden nap azért harcol, hogy testünk egészséges legyen.

Forrás: Freepress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!