Mit tegyünk, ha árpa jelenik meg a szemünkön?

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Mindig kellemetlen, ha árpa alakul ki a szemünkön, de kiváltképp akkor bosszantó, ha a nyaralás vagy valamilyen más fontos esemény előtt okoz kellemetlenséget. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa segít abban, hogyan tudjuk minél hatékonyabban kezelni a szemhéj kellemetlen, fájdalmas gyulladását.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

A napszemüveg mindig jó szolgálatot tehet. Amellett, hogy véd a káros UV-sugárzástól, ápol és eltakar, például abban az esetben is, ha valakinek árpa keseríti meg a napjait. Azonban amikor egy céges rendezvényen kell prezentálnunk vagy éppen állásinterjún megjelennünk, nem fedhetjük el a tekintetünket.  A szemhéj gyulladása mégis talán akkor váltja ki a legnagyobb aggodalmat, ha valakinél épp az esküvője előtti napokban jelenik meg. Mi a teendő egy ilyen vészhelyzetben?

Az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti probléma

„A szemhéjak szélén megjelenő gyulladás nagyon gyakori szemészeti megbetegedés, mely mindenféle előjel nélkül bárkinél, bármikor kialakulhat. A szemhéjak gyulladását meg kell különböztetnünk a szemhéjakban elhelyezkedő ún. Meibom-mirigyek gyulladásától. Ez utóbbit hívjuk hétköznapi néven árpának, ami megjelenhet a szemhéj belső és külső oldalán is” – kezdi Dr. Nagymihály Attila. Ha a szemhéjunk bepirosodik, megduzzad és fájdalmassá válik, nagy az esélye, hogy árpa okozza a tüneteket. A külső árpát szinte azonnal fel lehet ismerni. Ebben az esetben ugyanis feltűnő, piros, érzékeny duzzanat jelenik meg a szemhéj széle alatt. Ezzel ellentétben a belső árpa nem minden esetben okoz látható csomót.

Gyorssegély árpa ellen

Bármikor is jelenik meg az árpa, a lehető leghamarabban igyekszünk – legalábbis igyekeznénk – megszabadulni tőle. De nem mindig adja magát könnyen. A duzzadt csomó megszüntetését érdemes meleg vizes borogatással, illetve párakötéssel kezdeni. A nedves kendőt helyezzük a szemhéjunkra pár percre, majd lassan, óvatosan meg is masszírozhatjuk a szemhéjak területét. A borogatáshoz ne használjunk gyógynövényeket, mert allergiás reakciót válthatnak ki és súlyosbíthatják a problémát. A kezelés során antibiotikum és/vagy szteroid tartalmú kenőcsöt is javasolt használni, de kizárólag szemészeti vizsgálatot követően. Az árpa általában 3-4 nap alatt elkezd gyógyulni, azonban a kezelést javasolt akár 2-3 hétig is folytatni a teljes gyógyulás érdekében. Amennyiben a leírtak nem vezetnek eredményre, és az árpa nem nyílik meg, vagy nem szívódik fel magától, ugyancsak forduljunk szemész szakorvoshoz. A szakember ebben az esetben pár perces, ambuláns beavatkozás során megnyitja és kitisztítja a „csomót”. „A beteg kevés érzéstelenítőszert kap injekció formájában az árpa körüli bőrbe. A rövid beavatkozást követően a páciens párakötéssel távozik, amit pár óra múlva, otthonában eltávolíthat. Az árpa csúcsán ejtett apró nyílás nagyon fontos annak érdekében, hogy a felgyülemlett váladék kiürüljön. Ez pár napon belül nyomtalanul gyógyul. A műtéti területet a szakorvos által előírt ideig antibiotikumos kenőccsel kell kenni” – részletezi Dr. Nagymihály Attila.

Az emberek nagy részénél életük során legalább egyszer jelentkezik árpa, amely sok esetben sajnos visszatérhet. Ha a probléma nem eseti, hanem gyakran ismétlődő, akkor érdemes további vizsgálatokat elvégeztetni. Az árpa kialakulásának hátterében legyengült immunrendszer is állhat, amit akár kezeletlen cukorbetegség vagy valamilyen vírusfertőzés is okozhat. De a túl huzatos, poros környezet vagy éppen az éjszakára fennhagyott smink miatt is begyulladhat a szemhéjunk. Habár az elmúlt másfél évben alaposan a fejünkbe verték, hogy csak tiszta kézzel érjünk az arcunkhoz és a szemünkhöz, jó, ha ezt az enyhítések után is szigorúan betartjuk. Koszos kézzel könnyen felvihetünk bármilyen kórokozót a szemhéjra és a szem felszínre, ami árpát okozhat.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!