Kihalás fenyegeti a világ legritkább delfinjét

Forrás: ng.hu
A vaquita, azaz a kaliforniai disznódelfin a világ legkisebb és egyben legveszélyeztetettebb cetfaja.

A mexikói kormány bejelentette, hogy új intézkedéseket fog hozni a világ legritkább tengeri emlősének megóvása érdekében. A vaquitákat a Kaliforniai-öböl északi részén zajló halászat átfogóbb ellenőrzésével akarják megvédeni.

Forrás: NOAA

Az egyik lehetséges lépés, hogy akár hónapokra lezárják a hajók elől a delfinek élőhelyét. Emellett azonban csak akkor döntenek, ha egyetlen nap alatt legalább 60 illetéktelen hajót látnak a védett terület belső, zéró toleranciájú részén. Ellenkező esetben a hatóságok folytatják a követési, felügyeleti és elrettentési munkát, amellyel az illegális halászokat próbálják kiszűrni.

Az illegális hálók eltávolítása során a természetvédők gyakran kerülnek konfliktusba a helyiekkel. A vaquiták drámai egyedszám-csökkenése a szintén súlyosan veszélyeztetett totoaba iránti keresletnek tudható be: a hálókba rengeteg delfin akadt bele. A totoaba nevű tengeri hal úszóhólyagja a kínai konyhában ínyencségnek számít, és gyógyító erőt tulajdonítanak neki.

A szakértők régóta követelik, hogy Mexikó lépjen fel keményebben a faj védelméért. A becslések alapján már csak mintegy tíz vaquita maradhatott.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!