A NASA üzenetet küld a jövőbe

Forrás: ng.hu
A Lucy űrszondán a szakértők egy időkapszulát fognak elhelyezni.

Az 1970-es években négy szonda is elindult egyirányú útjára, a Naprendszeren kívülre. Az emberiség első csillagközi eszközeire, a Pioner-10-re, a Pioner-11-re, a Voyager-1-re és a Voyager-2-re a NASA szakemberei üzeneteket helyeztek, ezek az úgynevezett Pioner-táblák, illetve Voyager-lemezek. Az örökséget folytatva a NASA újabb szondájának, a Lucynek is készül hasonló üzenet. Az űreszköz ugyanakkor nem fogja elhagyni a Naprendszert, így egy időkapszulát szállít majd utódaink számára.

Forrás: NASA

A Lucyé lesz az első misszió az úgynevezett trójai aszteroidákhoz - ezen titokzatos, kis objektumok a fő kisbolygóövön túl keringenek. Mivel a trójaiak a bolygók kialakulásának és evolúciójának „fosszíliái”, a NASA űreszközét az Australopithecus afarensis híres kövületéről, Lucyról nevezték el.

A szonda 2033-ban kezdi majd el vizsgálni az aszteroidákat. Miután missziója véget ért, évezredekig vagy akár évmilliókig keringhet a trójaiak és a Föld között, éppen ezért elképzelhető, hogy a távoli jövőben valaki megtalálja majd.

A Lucy időkapszulája társadalmunk kimagasló szereplőinek, így irodalmi Nobel-díjasok, költők és egyéb inspiráló személyek gondolatait rejti majd. A plaketten a Naprendszert is rögzíteni fogják abban az állapotában, ahogy az űreszköz tervezett indításakor, 2021. október 16-án kinézett.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!