Öt hiba az antihisztamin szedése alatt

Forrás: Budai Allergiaközpont
Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Nem a jó hatóanyagot szedjük

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, többet közülük recept nélkül is beszerezhetnek a betegek. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hanem hatóanyagukban is különböznek. Így amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető allergiás bőrtünetekre.

Nem ügyelünk a gyógyszer kölcsönhatásokra

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása, vagy – recept nélkül kapható készítmények esetében – beszerzése előtt erről mindig tájékozódjunk!

Néhány gyógyszer – például antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek – antihisztaminnal szedve kölcsönhatásba kerülhetnek egymással. A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik.

Az előírtnál kevesebbet szedünk

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy ha a gyógyszer szedése például álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiségét. Így a teljesítő képességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyagmennyiség miatt az allergiás tüneteik ismét felerősödnek.

A mellékhatásoktól tartva kerüljük

Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások – például szájszárazság, kettős látás vagy vizeletvisszatartás. Az újabb készítmények esetében azonban jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat.

Túl rövid ideig szedjük

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetjük. Inkább hosszú távon alkalmazva hatékonyak, nem akkor, ha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazzuk. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában 1-2 óra szükséges.

Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin készítmény. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzuk, a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!