Műholdakkal védik az esőerdőket

Forrás: ng.hu
Egy egyedülálló kísérletben a helyi falvak műholdas adatok segítségével csökkentették a fakitermelés mértékét.

Egy új tanulmány alapján Amazónia perui részén az esőerdő megóvásán dolgozó őslakosok okostelefonok és műholdas adatok révén jelentősen mérsékelni tudták az illegális fakivágásokat. Tara Slough, a New York-i Egyetem szakértője és csapata szerint az eredmények azt mutatják, hogy az őslakosok saját területükre vonatkozó jogainak megismerése segíthet a környezeti átalakulás elleni harcban.

A kísérletben az erdőben járőrözőknek műholdas vészjelzőket adtak. Azoknál a falvaknál, ahol véletlenszerűen kiosztották az eszközöket, 2018-ban 52, 2019-ben pedig 21 százalékkal esett vissza az erdőirtás.

A kutatók a shipibo közösségek körében folytatták a tesztet, a rendszerhez szükséges adatokat a 2016-ban felbocsátott Peru SAT-1 biztosította. A műhold naponta 14-szer repül el az ország felett. A kiválasztott 36 faluban a résztvevők havi rendszerességgel mérték fel az erdő állapotát, az alanyok fizetést is kaptak. 37 település kontrollként szolgált, itt a hagyományos erdővédelmi technikákat alkalmazták.

Havonta egyszer USB-eszközökön érkeztek műholdas képek és GPS-es adatok, az információkat pedig speciális okostelefonos alkalmazásokban használták fel. Amikor egy-egy őslakos illegális, gyanús tevékenység nyomára bukkant, a bizonyítékokat átadta közössége tagjainak. Egy-egy gyűlésen megvitatták az adatokat, és szükség esetén maguk űzték ki a betolakodókat, vagy a hatóságokhoz fordultak – ha például kábítószer-kereskedőkkel volt dolguk.

A kétéves vizsgálati időszak alatt a helyi falvak komoly eredményeket értek el. A tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy Amazónia védelmébe az őslakosokat is be kell vonni, és a lehető legjobb eszközöket kell biztosítani számukra a munkához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!