Mégis hasznos a parlagfű?

Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Az 1900-as évek óta sokak életét keseríti meg tavasztól-őszig Magyarországon az a kicsi, ártalmatlannak tűnő, zöld színű növény, melyet parlagfűnek nevezünk.

A tévhitekkel ellentétben akadnak olyan esetek, amikor a benne található vegyületek akár jótékony hatást is gyakorolhatnak az emberi szervezetre – a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy ideje azon dolgoznak, hogy fény derüljön arra, hogy ez miként valósítható meg. A gyógyszeripar a parlagfüvet leginkább a parlagfűallergia kezelésére használja. A növény pollenjéből egy speciális kivonatot készítenek, amelyet aztán tabletta vagy cseppek formájában egy bizonyos mennyiségben, meghatározott időn át adagolnak a betegnek annak érdekében, hogy a tünetei végleg megszűnjenek. Ehhez azonban teljesen át kell hangolni az immunrendszert – ismertette Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője, egyetemi docens.

A tüneti kezelésről számos szaklap hasábján olvashatunk. Ezek szerint már akkor el kell kezdeni a kezelést, amikor a parlagfű pollenjei megjelennek a levegőben. Ahhoz, hogy tudjuk, ez pontosan mikor következik be, érdemes az éppen aktuális pollenjelentést követni és konzultálni egy allergológussal, hogy a szükséges gyógyszerek időben kéznél legyenek. A kezelést értelemszerűen addig kell folytatni, amíg a parlagfű pollenjei jelen vannak a levegőben, a tünetek pedig fennállnak.

Ezen útmutatók szerint az első lépés az antihisztamin tabletta – hatásuk a hatóanyagtartalomtól függően eltérő –, az orrspray és a szemcsepp beszerzése; a második az orrnyálkahártya gyulladását, a duzzanat miatti orrdugulást és orrfolyást enyhíteni; a harmadik és egyben talán a legtartósabb megoldást pedig az jelentheti, ha elkezdjük a már említett immunterápiát. A parlagfű allergia ellen is hatásos kezelés: nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított és higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. A 3-5 éves kezelés alatt a szervezet így fokozatosan hozzászokik az allergénhez és megtanulja tünetek jelentkezése nélkül is elviselni a jelenlétét. A kezelés hatása már az első évben érezhető lehet.

Dr. Csupor Dezső kiemelte: az elmúlt években a parlagfüvet egyre többen alkalmazzák gyógynövényként egészen különféle betegségek kezelésére is. Szerinte a növény hajtását már sokszor virágzás előtt begyűjtve használják, vagyis pollenmentes állapotban dolgozzák fel. Ennek célszerűsége és biztonságossága kérdéses, hiszen a tapasztalat és a modern vizsgálatok sem támasztják alá a parlagfűevés hasznát és biztonságosságát.

Mindezt megkérdőjelezi az állatkísérleteken végzett kutatások eredménye is, amelyek agy- és vesekárosító hatást mutattak ki. A szegedi kutatók szerint a patkánykísérletek közben észlelt toxikus hatás akár az embernél is kialakulhat a növény fogyasztása által. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és Általános Orvostudományi Kar kutatói elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit. Az említett eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban.

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy kiszűrjük a parlagfűből azokat az anyagokat, amelyeknek gyulladáscsökkentő, illetve sejtmérgező hatásuk van. Abban az esetben, ha megtalálnánk ezeket, akkor az orvostudományban akár célirányosan pusztíthatnánk el velük bizonyos daganatsejteket, és csökkenthetnénk különböző gyulladásokat úgy, hogy a normál emberi sejteket nem roncsolnánk közben. Ha ezek a kutatások sikerrel járnak, a sokaknak bosszúságot okozó parlagfű akár a gyógyászatilag is hasznosítható növénnyé válhat” – emelte ki az egyetemi docens.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!