Hogy elviselhetőbb legyen a menopauza

Forrás: Nőgyógyászati Központ
A nyári hőség mindenkit megvisel, főleg azokat, akik a klimax tüneteivel küzdenek. Az ilyenkor tapasztalható hőhullámok és az állandó izzadás a nagy kánikulában még inkább fokozódik. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimax specialistája hasznos tanácsokat adott arról, miként tehetik a nők elviselhetőbbé a legforróbb időszakot.

Öltözzön lengén, ám rétegesen!

Azok, akik a klimax tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban reszketnek, a másikban pedig teljesen leizzadnak a melegtől. Öltözködés tekintetében készüljön fel mindenre, a hideg légkondis helyektől a nagy kinti hőmérsékletig. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válasszon és kerülje a sötét színeket, melyek magukba isszák a forróságot.

Mindig legyen kéznél folyadék!

Bárhová is megy, mindig legyen önnél víz, mellyel pótolhatja a verejtékezés során távozó folyadékot. A nagy melegben akár több jégkockát is belerakhat, így könnyebben fel tud frissülni, mikor úgy érzi, elviselhetetlen a hőség. A folyadékpótlás természetesen az otthonában is fontos, nehogy ájulás vagy rosszullét legyen a vége a dehidratációnak.

Csak óvatosan a fűszerezéssel!

A fűszeres ételektől kimelegszünk, így ekkor a klimax okozta hőhullámok is rosszabbá válnak. Lehetőleg válasszon hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket és szobahőmérsékletű előételeket.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők a tünetek enyhítéséért

Amennyiben szereti a természet elixíreit, bártan nyúlhat különböző gyógynövényekhez, táplálékkiegészítőkhöz, hiszen sok közülük csökkenti a klimaxos panaszokat. Frissítő limonádéjába tehet pl. citromfüvet, amely egyrészt frissít, másrészt a hangulatra is jó hatással van. Az éjszakai izzadás ellen igyon zsályát, a poloskafű pedig a hőhullámokat csillapítja.

Ne szenvedjen!

Amennyiben úgy érzi, már-már elviselhetetlen az állapot, léteznek ma már igen kis hormontartalmú terápiák, melyek jelentősen mérsékelik a klimax okozta panaszokat. Ezek alkalmazásáról érdeklődjön orvosánál, hiszen a hiányzó hormonok pótlása révén elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!