5+1 érv a saját testsúlyos edzés mellett

Forrás: Országos Gerincgyógyászati Központ
Az utóbbi évek/évtized egyik leginkább felkapott mozgásformája, edzési iránya a saját testsúlyos gyakorlatok voltak, avagy ahogy sokak fejében él: a funkcionális edzés.

Miért előnyösek a saját testsúlyos edzésformák?

1. Gyakran nem igényelnek semmilyen eszközt, így rendkívül könnyen megoldható a különböző gyakorlatok és mozgásformák kivitelezése.

2. A saját testsúlyos edzések a gépi gyakorlatokkal szemben nem izoláltan, hanem több izom igénybevétele mellett és bekapcsolásával dolgoztatják meg a teljes testet. Ezen szempontok miatt (is) az ilyen gyakorlatok komplexen segítik és fejlesztik a hajlékonyságot, továbbá az ízületi mobilitási és stabilitási képességet, illetve a core (törzsizom) teljesítményét.

3. Ezeket a típusú edzéseket végezhetjük akár otthon, a négy fal között, vagy a szabadban is. Így ha adott esetben nincs időnk konditerembe elmenni vagy pénzt akarunk megtakarítani, akkor ez a legkönnyebben és időhatékonyan megoldható edzéstípus. Azonban ma már számos helyen érhetőek el street workout parkok, ahol a saját testsúlyos gyakorlatok számos változata megvalósítható, így szinte bárhol is lakjunk, egy kis (bemelegítő) futással mindenki számára elérhetőek az ilyen parkok.

4. A saját testsúlyos gyakorlatok egyaránt jók nőknek és férfiaknak is, illetve a gyerekeknek és az idősebb korosztálynak is. Azonban fontos, hogy mindenki a saját előképzettségének és fittségi szintjének megfelelően válassza ki a gyakorlatokat. Minden esetben érdemes, sőt kifejezetten ajánlott a fokozatosság elvének betartása.

5. A saját testsúlyos gyakorlatok nagyon jók a zsírégetéshez és az izomzat fejlesztéséhez is. Heti 3-4 x 30 perc is segít a kitűzött cél(ok) elérésében. Az edzések felépítésében a változatosság (például köredzés), több gyakorlat váltakozó ismétlése segíti a monotónia megtörését és a motiváció, kitartás fenntartását.

6. Fontos megemlíteni, hogy ha a konditermi edzést preferáljuk, akkor is ajánlott a gépi gyakorlatok mellett a saját testsúlyos gyakorlatok edzésbe történő integrálása, alkalmazása.

Milyen saját testsúlyos gyakorlatok vannak?

A teljesség igénye nélkül pár saját testsúlyos gyakorlat:

 - Húzódzkodás

 - Tolódzkodás

 - Guggolás

 - Fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz

 - Kitörés

 - Felülés, lebegőülés

 - Törzsemelés

 - Plank, oldal-plank

Minden gyakorlatnak van könnyebb és nehezebb variációja. Ajánlott a könnyebbel kezdeni és fokozatosan nehezíteni a gyakorlatokat a fejlődés érdekében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!