Színpompás madarak érkeztek a debreceni állatkertbe

Forrás: MTI
Gyarapodott a debreceni állatkert egzotikus madárgyűjteménye: egy nőstény szürkenyakú koronásdaru érkezett a Nagyerdőbe a hollandiai Vogelpark Avifauna madárparkból, és egy hím skarlát íbisz a németországi Dortmund állatkertjéből.

Nagy Gergely Sándor, az állatkert vezetőjének tájékoztatása szerint a jövevények már birtokba vették új otthonukat: előbbi az Afrika-röpde szabadon bejárható külső voliere-t, utóbbi pedig a vörös pandák szomszédságában lévő társasröpdét, így a látogatók is megtekinthetik őket.

Az intézmény immár mindkét fajból két-két egyednek ad otthont, de a tervek szerint tovább bővül majd az állomány, és a debreceni szaporulatra is számítanak a közeljövőben. Az Ugandától és Kenyától Dél-Afrikáig elterülő mocsaras vidékeken őshonos szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) nevét jellegzetes, aranyszínű tollkoronájáról kapta, amely kecses alkatával, fehér szárnyfoltjával és hosszú nyaki dísztollaival együtt fenséges megjelenést kölcsönöz neki. Részben ennek köszönhetően Uganda nemzeti jelképeként tartják számon, és szerepel az ország címerében és zászlaján is.

A skarlát íbisz (Eudocimus ruber) Dél-Amerika trópusi partjainak környékén és a Karib-térségben fordul elő nagyobb, akár több ezer tagú kolóniákban. Érdekessége, hogy tollazata az elfogyasztott rákfélékben található karotinoidoknak köszönhetően nyeri el összetéveszthetetlen vörös színét nagyjából kétéves korára.

Élőhelyük elvesztése és vadászatuk miatt mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a szürkenyakú koronásdaru ráadásul veszélyeztetett besorolással.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!