Megoldás a csapadék csökkenésére

Forrás: ng.hu
A szakértők attól tartanak, hogy az éghajlati átalakulása miatt egyre kevesebb eső hull majd a földrészen.

A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola, a Légköri és Klímatudományi Intézet, és a Newcastle-i Egyetem csapata statisztikai elemzéssel és modellezéssel arra jutott, hogy fatelepítéssel lehetne növelni a csapadékot Európában. A modellek elkészítéséhez a kutatók a kontinens esőmérőinek adatait használták fel.

Korábbi vizsgálatok alapján a klímaváltozás miatt a földrész több régiójában jelentősen csökkenni fog a csapadék mennyisége. A szakértők most arra voltak kíváncsiak, hogy az átfogó fatelepítés miként befolyásolhatná a trendet.

A kutatók az erdős régiókból származó adatokat a mezőgazdasági területeket gyűjtött információkkal vetették össze, hogy kiderítsék, vannak-e különbségek az egyébként hasonló területek között. A létrehozott modellek megmutatták, hogy egyes faktorok, például az erdők jelenléte, miként hat az esőzésre.

Az eredmények alapján a mezőgazdasági területeken kevesebb a csapadék, mint az erdőknél. Az is kiderült, hogy a fatelepítésekkel nem csak lokálisan növelhetnék az eső mennyiségét. Mindez azt jelenti, hogy átfogó erdőtelepítéssel még a bolygó melegedése mellett is nőhetne a csapadék a kontinensen.

A kutatók azt nem tudták egyértelműen kideríteni, hogy az erdők miként járulnak hozzá az esőzésekhez. Egy lehetséges magyarázat, hogy a fák lassítják a levegő mozgását, így adva több időt a csapadék kialakulására.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!