Kinél végezhető el a lézeres szemműtét?

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Amikor lézeres szemműtétre készülünk, érthető módon sok kérdés van bennünk. Belevágjunk vagy várjunk még vele? Lehet-e egyáltalán műteni a szemünket? Van-e arra garancia, hogy valóban tökéletes lesz a látásunk? Milyen életszakaszban mit érdemes figyelembe venni, ha látásjavító szemműtéten gondolkodunk?

A látásjavító lézeres szemműtétek teljesen fájdalommentesek és mindössze 10-15 percig tartanak. Azonban mielőtt rászánnánk magunkat az operációra, feltétlenül ajánlott az alábbi tényezőket figyelembe vennünk.

18 éves korig a műtét nem lehetséges!

18 éves korig a szemünk folyamatosan változik, vagyis aki lézeres szemműtétet kér születésnapi ajándékként, annak meg kell várnia a jeles napot. „A műtétet 18 év fölött lehet elvégezni, de akkor is csak bizonyos kikötésekkel. Az operáció alapfeltétele, hogy az utolsó egy évben ne változzon a szem dioptriája. Ha még romlik a látás, akkor a beavatkozás után újra szemüvegre lehet szükségünk. Meg kell várni, amíg stabilan beáll a fénytörési hiba és nincs szükség évente erősebb szemüvegre” – kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvos.

A -12 és +6 közötti dioptria teljes mértékben korrigálható

18 és 40 éves kor között szinte bárki visszanyerheti éleslátását a különböző lézeres látásjavító eljárásoknak köszönhetően. Az operáció során a -12,00 és -0,75, valamint a +6,00 és +0,75 közötti dioptriát képesek korrigálni. Cilinderes dioptria vagyis astigmia esetén -6 és +6 közötti érték kezelhető lézerrel. Az operáció – dioptriától függetlenül – mindössze 7-10 percig tart, és teljesen fájdalommentes.

Az olvasószemüvegtől is meg lehet szabadulni

40 és 60 év között valószínűleg olvasáshoz már mindenképp, de lehet, hogy olvasáshoz és távolra is szükségünk van szemüvegre. Ebben az esetben nem biztos, hogy a lézeres szemműtét lesz az optimális megoldás. Ilyenkor a hosszútávú eredmény érdekében már érdemes elgondolkodni a látásjavító szemlencse műtéten is.

Azt, hogy olvasás közben egyre kevésbé látunk élesen, az időskori szemromlás okozza. „A látásjavító lézeres szemműtét a szem felszínén végez beavatkozást, a közeli látáshoz viszont a szemlencse és azt azt mozgató izmok munkájára is szükség van, ami a szem belsejében helyezkedik el. Közeli tárgyakra, betűkre történő fókuszálásnál a szemlencse domborúbbá válik, távolabbi tárgyaknál laposabbá. Az életkor előrehaladtával ezek a mozgások egyre nehezebben működnek. A rövidlátók kezdetben nem mindig érzékelik a problémát, mert a fénytörési hibát kihasználva az agyuk egy ideig megfelelően éles képet biztosít olvasáshoz. A közeli látás romlása előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik, azoknál is, akiknek korábban soha nem volt szemüvegük” – magyarázza a szakorvos. Ha csak a távoli szemüvegtől szeretnénk megszabadulni és nem probléma, hogy olvasáshoz használnunk kell, akkor a lézeres szemműtét egyértelműen jó megoldás.  A műtét után tűélesen fogunk látni távolra. Ha belegondolunk, az már egy sokkal kényelmesebb állapot, hisz nem kell folyton cserélgetni a két szemüveget. Habár olvasáshoz marad a pápaszem, sportoláshoz, vezetéshez, vagyis a mindennapi aktív élethez nem lesz többé szükségünk segédeszközre.

Ha közelre és távolra sem szeretnénk szemüveget, akkor is van lézeres megoldás, abban az esetben, ha nincs nagy különbség az olvasó és a távoli szemüvegünk dioptriája között. Ebben a helyzetben a Presbymax kezelés jelenthet megoldást. „Az eljárás során a két szemet különbözőképpen kezeljük. A domináns szemen a szaruhártyát úgy formáljuk, hogy a páciens távolra lásson vele. A másik szemet pedig a közeli és a monitor távolságra állítjuk be élesre. Az agy a két szem munkáját összehangolja és minden távolságra jó látást biztosít. Az olvasószemüveg-műtét sem tart tovább 10 percnél. A műtét előtt kontaktlencsével imitáljuk a műtét utáni állapotot. Aki úgy érzi, hogy az agya ezt a kettőséget nem tudja megszokni, annak inkább a trifokális szemlencse műtétet javasoljuk, ha eltökélte, hogy el szeretné dobni a szemüvegét” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

60 felett nem javasolt a lézer

60 éves kor felett a szürkehályog megjelenése jelenti a leggyakoribb szemproblémát. A lézeres szemműtét ez esetben nem jöhet szóba, sőt a látás hosszútávon szemüveggel sem korrigálható jól, ha megjelenik a betegség. 60 éves kor felett a szürkehályog kialakulásának kockázata vagy egyértelmű jelenléte miatt az egyetlen látásjavító megoldást a szemlencse műtét jelenti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!