Kihaltnak hitt rágcsálót találtak Ausztráliában

Forrás: ng.hu
Ausztrália rágcsálóira kifejezetten rosszul hatott az európaiak megtelepedése.

Egy új tanulmányban Emily Roycroft, a Melbourne-i Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) biológusa, illetve kollégái azt írják, mégsem pusztult ki a Gould-ausztrálegér. A kutatók eddig úgy vélték, hogy a rágcsáló nagyjából 150 éve kihalt.

Forrás: Australian Wildlife Conservancy

A szakértők nyolc eltűnt ausztráliai rágcsáló DNS-ét vetették össze 42 élő rokonukéval. A vizsgálattal azt akarták felmérni, hogy miként csökkentek az őshonos fajok populációi az európaiak érkezése után. A kontinensen a rágcsálókra különösen súlyosan hatott az 1788 utáni periódus, a kihalt ausztráliai emlősök mintegy 41 százaléka rágcsáló. A jelenség hátterében főként az idegen állatok, például a macskák, rókák és patkányok megjelenése állt.

Az eredmények alapján a Gould-ausztrálegér megkülönböztethetetlen volt a djoongaritól, amely még ma is fellelhető számos szigeten Nyugat-Ausztrália partjainál. Roycroft szerint az adatok egyszerre izgalmasak és kijózanítóak. A felfedezés azt jelenti, hogy a faj még mindig létezik, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy milyen gyorsan kipusztult a szárazföldön, míg végül csak szigeti egyedei maradtak.

Az eredmények azt is felfedték, hogy a másik hét kipusztult rágcsálóra komoly genetikai sokszínűség volt jellemző eltűnésük előtt. Ez azt jelenti, hogy az európaiak megtelepedését megelőzően hatalmas populációik voltak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!