Mi minősül kozmetikumnak?

Forrás: OGYÉI
A kozmetikumok olyan készítmények, amelyek elsődlegesen valamilyen kozmetikai jellegű cél elérése érdekében a bőrrel, hajjal, körömmel, fogakkal, száj nyálkahártyával és a külső intim területtel külsőleg kerülnek érintkezésbe.

Kozmetikai jellegű cél lehet például a tisztítás, az illatosítás, a dezodorálás, a kinézet megváltozatása smink termékkel vagy hajfestékekkel, a napvédelem, a környezet káros hatásainak megelőzése, esetleg az érintett testrész jó állapotban tartása.

A kozmetikumok előállításához felhasznált anyagok köre rendeletileg szabályozott, így azok is, amelyek kozmetikumok előállításhoz egyáltalán nem, vagy csak korlátozott feltételekkel használhatóak. A korlátozás a megengedhető maximális mennyiségre, esetenként felhasználásai területre, termék típusra, illetve tisztasági követelményre vonatkozik. Fontos tudni azonban, hogy a korlátozások gyakran változnak.

Az EU-ban forgalmazott kozmetikumokat a felelős személynek/forgalmazónak az egységes CPNP-n kell regisztrálni, más nyilvántartás nincs. A regisztrált kozmetikumok CPNP adatbázisa nem nyilvános felület, a felhasználó az általa kiválasztott kozmetikumról nem tud információhoz jutni.

Mit kell feltüntetni a csomagoláson?

A kozmetikai termékek csak akkor forgalmazhatók, ha azok tárolóedényén és csomagolásán letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepel a felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe; a csomagolás idején fennálló névleges tartalom súlyban vagy töltési térfogatban, az az időpont, ameddig a kozmetikai termék megfelelő feltételek mellett tárolva megfelel eredeti rendeltetésének ( „minőségmegőrzési idő”); a felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedésekre vonatkozó információkat; a gyártási tételszámot vagy a kozmetikai termék azonosító számát; a kozmetikai termék rendeltetését és az összetevők felsorolását.

A fogyasztót védeni kell a kozmetikai termékek hatékonyságával és egyéb jellemzőivel kapcsolatos megtévesztő állításokkal szemben.
Harmadik országban előállított, vagy onnan importált termékeknél kötelező felírni a származási ország nevét.

A használattal kapcsolatos tudnivalókról is tájékoztatni kell a felhasználót, ha a termék megjelenéséből nem egyértelmű az alkalmazása, de például egy rúzs esetében ez nem szükséges.

Minőségmegőrzési idő:

 - jelölése: felhasználhatóság, homokóra szimbólum

 - megadása: dátum/nap/hó/év, felbontástól számított hónapban /nyitott tégely/ 

Kozmetikumnak csak olyan hatás/tulajdonság tulajdonítható a csomagolási feliraton és a reklámokban, amellyel bizonyítottan rendelkezik, így védve a felhasználót a túlzó/megtévesztő állításoktól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!