Mire jó a fekete nadálytő?

Forrás: pharmaonline.hu
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére minden évben megválasztják az év gyógynövényét. Nincs ez másként 2021-ben sem. Az idei év gyógynövénye a fekete nadálytő.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Leginkább mocsarakban, lápréteken, nedvesebb ligeterdőkben érzi jól magát a májustól szeptemberig virágzó, bíbor- és rózsaszínű virágokat hozó, 30–100 centiméter magas növény. A lándzsa alakú nagy levelei szőröktől érdesek, csakúgy, mint az egész föld feletti hajtása.

A csontok és ízületek gyógyítója – már az ókorban is

A fekete nadálytő gyógyászati értékét már az ókorban is jól ismerték. A Krisztus utáni első században idősebb Plinius a „Naturalis historia” enciklopédikus művében írt arról, hogy a fekete nadálytő a zúzódások és ficamok kezelésében, illetve a sebgyógyításban felhasználható növény. Plinius művével egy időben, de attól függetlenül született meg az ókori görög orvosnak, Dioszkuridésznek az európai és arab fitoterápiás ismereteket ötvöző, „Materia medica” című munkája. Ebben szintén arról lehet olvasni, hogy a fekete nadálytő jó szolgálatot tesz a sebek és külső gyulladások gyógyításában.

A középkorban is töretlen volt a fekete nadálytő népszerűsége; így az több gyógynövényes könyvben, illetve sebészek számára készült tankönyvben szerepelt. A hazánkban is honos fekete nadálytő népgyógyászati alkalmazása nagy múltra tekint vissza. A gyógynövény magyar népnyelvben használt egyéb, beszédes nevei – forrasztófű, kövesnadály, madárgyökér, madárlevél, sarkosfű és fekete gyopár – arra utalnak, hogy széles körben (el)ismert volt a fekete nadálytő és annak gyógyászati jelentősége.

Fekete nadálytő a XXI. században

Napjainkban elsősorban a fekete nadálytő gyökerét alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökér októbertől áprilisig gyűjthető, de annak a hatóanyag-tartalma tavasszal a legmagasabb. Ismertté vált, hogy a fekete nadálytő sejtregenerációt támogató allantoint tartalmaz, ami mellett nyálka, polifenolok és pirrolizidin alkaloidok is fellelhetők benne. Azonban máig sem feltárt részleteiben az, hogy az allantoinon kívül még melyik aktív anyagokhoz köthető a növény kifejezett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő és sebgyógyító hatása.

A gyógynövény gyökeréből nyert kivonat – elsősorban krémek formájában – tompa, zárt sérülések (zúzódás, rándulás), véraláfutások, illetve izom- és ínszalaghúzódások és -gyulladások kezelésében alkalmazható. A gyógynövény használata napjainkban már nem csak népgyógyászati tapasztalatokon nyugszik. A fekete nadálytő hatásosságát, nem szteroid gyulladáscsökkentőkével összemérhető mértékű hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják. A fekete nadálytő gyökeréből készült kivonat egyben törzskönyvezett gyógyszerkészítmények hatóanyaga is.

Klinikai vizsgálatok a forrasztófűvel

A fekete nadálytő gyökeréből nyert kivonat hatásosságát több humán klinikai vizsgálat igazolja különféle tompa sérüléseknél, fájdalommal társuló osteoarthritisnél, illetve akut háttáji fájdalmaknál.

Összességében elmondható, hogy a gyógynövényalapú kezelés hatására a nyugalmi, a mozgás közbeni és a tapintásra/nyomásra jelentkező fájdalom jelentősen enyhül, a betegek mobilitása javul.

A hátfájdalom esetén 5 napos fekete nadálytöves külsőleges kezelés hatására a fájdalom mértéke 95,2%-kal csökken, szemben a placeboágon tapasztalt 37,8%-kal. Térdízületi osteoarthritis esetén a betegek közel 85%-a elégedett a forrasztófüves készítménnyel. A diklofenákkal való összehasonlításban is jól teljesít a fekete nadálytő. Olyannyira, hogy bokarándulás esetén a fekete nadálytöves kezelés a diklofenák géles külsőleges kezelés racionális alternatíváját kínálja. A gyógynövény használata mellett szól a fekete nadálytöves készítmények „jó” vagy „nagyon jó” minősítést kapott tolerálhatósága – amit több klinikai vizsgálat számszerűsített a betegek és az orvosok megítélése alapján.

Csak külsőlegesen alkalmazható!

Noha korábban a fekete nadálytő belsőleges alkalmazásáról is beszámoltak, sőt egyesek annak teaként való fogyasztását is javasolták, mára már tudott, hogy a fekete nadálytőben található pirrolizidin alkaloidok szisztémás alkalmazás esetén májkárosító hatásúak. Vagyis a gyógynövényből előállított készítményeket csak külsőlegesen szabad alkalmazni. Noha a bőrön keresztüli felszívódás a pirrolizidin alkaloidoknál elhanyagolható mértékű, nyílt seben, sérült bőrterületen kerülendő a fekete nadálytöves készítmények alkalmazása. Továbbá nyálkahártyákon sem alkalmazhatók, valamint terhesség és szoptatás alatt is kerülendők a fekete nadálytő kivonatát tartalmazó patikaszerek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!