Új űrprogramon dolgozik az Európai Unió

Forrás: ng.hu
A cél az, hogy az EU az űrben is felvegye a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával.

Hivatalosan is elindult az Európai Unió új, 2027-ig tartó űrprogramja. A program keretében a 27 tagállam növelni fogja a műholdas navigációra, a földfigyelésre, az űrhelyzet-tudatosságra (ez az olyan tevékenységeket foglalja össze, amelyek az űrből érkező fenyegetésekkel foglalkoznak, így pl. földközeli kisbolygók, napkitörések, illetve az űrszemét követése), a biztonságos kommunikációra és egyéb tevékenységekre fordított összegeket.

Az indulással egy új testület is létrejött, az EU Űrprogram Ügynöksége (EUSPA). A szervezet feladata az unió űrben zajló tevékenységének ellenőrzése lesz. AZ EUSPA az Európai Űrügynökséggel (ESA) szorosan együttműködik majd, és az EU 2027-ig 9 milliárd euróval fogja támogatni közvetlenül az ESA működését.

Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa szerint a világűr átalakulóban van, Európának pedig meg kell változtatnia az űrhöz fűződő viszonyát. Mint mondta, gyors fejlődésre és ambiciózus célokra van szükség.

Az európai országok számára komoly kihívást jelent, hogy felvegyék a versenyt az űrben az Egyesült Államokkal és Kínával. Josef Aschbacher, az ESA vezérigazgatója szerint Amerikában 5-7-szer több közpénzt költenek az űrszektorra, mint Európában, és a magánszektor is hatalmas. Eközben Kína is egyre nagyobb összegeket fordít a világűrre. Aschbacher és Breton úgy vélik, hogy jövőre egy csúcstalálkozón kellene meghatározni az EU pontos céljait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!