Nagytakarítás a természetben

Tavaszi Nagytakarítás néven indult el az a kezdeményezés, melynek célja, hogy a kirándulók és önkéntesek, valamint a lakosság egyre nagyobb része vegyen részt a hazai zöldterületek hulladéktól való megtisztításában. A név ellenére a kampány egész évben tart, de hogy mit érdemes még tudni róla, arról Petényi Mirkót, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatóját kérdeztük.

Mi inspirálta ezt a környezetvédelmi akciót?

A pandémia miatt sokkal többen kezdtek el kijárni a természetbe, hiszen ez az egyetlen lehetőség maradt meg, hogy egy kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból és feltöltődjünk. Azt tapasztaltuk, hogy a népszerű kirándulóhelyek túlzsúfoltakká váltak, és sajnos ezzel együtt nagy mennyiségű hulladék jelent meg a természetben.

Átgondoltuk, mit tehetnénk ez ellen, illetve hogy hogyan taníthatnánk meg a lakosságnak az „erdei etikettet”, amit minden kirándulónak követnie kellene. Végül ebből született meg a Tavaszi Nagytakarítás-kampány ötlete.

Az egész országra kiterjesztettétek az akciót?

Az Aktív Magyarország csapatával indítottuk el, de nagyon sok nemzeti park, erdészet, önkormányzat, civil szervezet és oktatási intézmény is csatlakozott a kampányhoz országszerte, akik a saját lehetőségeikhez mérten hirdetik és segítik a kezdeményezést. Két célkitűzésünk van: egyrészt nyilván az erdők megtisztítása, de be kell látni, hogy erre nem lenne szükség, ha eleve senki nem hagyna ott szemetet. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy már az is sokat segíthet, ha magukkal visznek egy zacskót, és az erdei séta során összegyűjtik a PET-palackokat és az üdítős dobozokat – máris egy zacskóval kevesebb hulladék hever az erdőben, közös erővel megszabadíthatjuk a természetet a szeméttől.

A kezdeményezés másik célja az erdei etikett bemutatása, mert ebben a gyakorlottabb természetjárók sem mindig járnak az élen. Vannak félreértések, amelyeket szeretnénk eloszlatni, ezért pl. szeretnénk elterjeszteni azt a gondolatot, hogy csak a lábnyomunkat hagyjuk az erdőben, semmi mást. Ne dobáljunk el pl. a banán- vagy narancshéjat sem. Ezek nem őshonosak Magyarországon, a héjukat vegyszerrel kezelik, így sem a természetnek, sem az állatoknak – amelyek esetleg megehetik – nem tesznek jót. Még egy fontos szabályra hívnám fel a figyelmet: lehetőleg kerüljük el a természetben kihelyezett kukák használatát. Ezeknek az ürítése nehézkesebb, és sokszor az állatok és a szél hordja szét az ide dobott hulladékot. Ezért a kirándulás során keletkezett hulladékot inkább vigyük haza magunkkal.

Milyen káros következményei lehetnek az erdei szemetelésnek?

Példaként említem, hogy a Pilisben, ami Magyarország legfrekventáltabb kirándulóhelyének minősül, azzal küzdenek a nemzeti park dolgozói, hogy a nem őshonos kaktuszfajokat próbálják kiirtani, mert sokan úgy gondolták, jó ötlet a megunt otthoni dísznövényt kiültetni az erdőbe. Azonban a klímaváltozás miatt ezek a növények elkezdtek szaporodni, és lassan kiszorítják a helyi, őshonos növényeket. Bár az ültetőket lehet, hogy nem a rossz szándék vezérelte, mégis jelentős természeti kárt okoztak. Ez egy speciális helyzet, de ilyen szempontból is fontos szem előtt tartani ezt az ökölszabályt: semmit ne dobjunk ki a természetbe, amit nem onnan hoztunk el.

Hogyan fogadta a kezdeményezést a lakosság?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, és a tényleges munka is igazolja a kezdeményezés sikerét. Eddig már több száz köbméternyi hulladékot szedtek össze az önkéntesek az ország keleti csücskétől a nyugati szélekig. Egy kis összefogással hatalmas dolgokat vihetünk véghez, és szerencsére nagyon sokan hajlandóak tenni a természetvédelemért.

Kik és hogyan csatlakozhatnak a kezdeményezéshez?

Az elhatározáson, egy gumikesztyűn és egy zacskón kívül más nem szükséges ehhez. Ha valaki hétvégi túrázást tervez, elég, ha a hátizsákjába kerül egy kesztyű és néhány zacskó, ezzel máris csatlakozhat hozzánk. Mindenkitől azt kérjük, hogy mutassunk jó példát együtt, így akinek van kedve hozzá, kiteheti a fotóit a #tavaszinagytakaritas vagy az #aktivmagyarorszag hashtaggel a közösségi oldalakra, ahol még több ember figyelmét hívhatjuk fel a kampányra. Sok ismert ember is csatlakozott hozzánk, akik bemutatták, hogy ehhez a természetvédelmi tevékenységhez valóban csak elhatározás szükséges.

Mit tehetünk, ha olyan mennyiségű hulladékkal találkozunk, amihez már nem elég néhány szemeteszsák?

Amikor az tapasztaljuk, hogy egyesek illegális hulladéklerakóként használják az erdőt és a természetet, egy zacskó és a két kezünk valóban nem lesz elég. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kifejlesztett egy Hulladékradar elnevezésű applikációt, amely ingyenesen letölthető bármilyen okostelefonra. Az applikáción keresztül azonnal bejelenthetjük a nagyobb mennyiségű lerakatot, csupán néhány kérdést kell megválaszolnunk a helyszínt, a hulladék mennyiségét és típusát illetően. A kampány indulása óta több száz bejelentés érkezett, bízunk abban, hogy ennek lesz eredménye, de az biztos, hogy ezeket a bejelentéseket a hatóságoknak kötelességük kivizsgálni, így mindenképp érdemes jelezni számukra a problémát.

Amennyiben valaki kifejezetten azzal a szándékkal indul el, hogy segítsen a természet megtisztításában, annak hova érdemes ellátogatni? Van-e arra nézve információtok, hogy mi tekinthető a legszennyezettebb területnek Magyarországon?

Mivel nagyon túlzsúfolttá váltak a népszerű kirándulóhelyek, így kijelenthetjük, hogy elsősorban ezek a legszennyezettebb területek. Aki Budapest körzetében Dobogókőtől bármilyen irányba elindul, esetleg a Börzsönyben, a Királyrét körüli útvonalakon indul el, annak gyorsan meg fog telni a szemeteszsákja.

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon egyébként nagyon sok túraútvonalat javaslunk, amelyek jellemzően népszerű útvonalakon vezetnek át, így innen érdemes válogatni – bármelyiken is indulnak el a túrázók, sajnos nem fognak üres zsákkal távozni az erdőből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!