Nagytakarítás a természetben

2021. 06. 21.
|
Tavaszi Nagytakarítás néven indult el az a kezdeményezés, melynek célja, hogy a kirándulók és önkéntesek, valamint a lakosság egyre nagyobb része vegyen részt a hazai zöldterületek hulladéktól való megtisztításában. A név ellenére a kampány egész évben tart, de hogy mit érdemes még tudni róla, arról Petényi Mirkót, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatóját kérdeztük.

Mi inspirálta ezt a környezetvédelmi akciót?

A pandémia miatt sokkal többen kezdtek el kijárni a természetbe, hiszen ez az egyetlen lehetőség maradt meg, hogy egy kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból és feltöltődjünk. Azt tapasztaltuk, hogy a népszerű kirándulóhelyek túlzsúfoltakká váltak, és sajnos ezzel együtt nagy mennyiségű hulladék jelent meg a természetben.

Átgondoltuk, mit tehetnénk ez ellen, illetve hogy hogyan taníthatnánk meg a lakosságnak az „erdei etikettet”, amit minden kirándulónak követnie kellene. Végül ebből született meg a Tavaszi Nagytakarítás-kampány ötlete.

Az egész országra kiterjesztettétek az akciót?

Az Aktív Magyarország csapatával indítottuk el, de nagyon sok nemzeti park, erdészet, önkormányzat, civil szervezet és oktatási intézmény is csatlakozott a kampányhoz országszerte, akik a saját lehetőségeikhez mérten hirdetik és segítik a kezdeményezést. Két célkitűzésünk van: egyrészt nyilván az erdők megtisztítása, de be kell látni, hogy erre nem lenne szükség, ha eleve senki nem hagyna ott szemetet. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy már az is sokat segíthet, ha magukkal visznek egy zacskót, és az erdei séta során összegyűjtik a PET-palackokat és az üdítős dobozokat – máris egy zacskóval kevesebb hulladék hever az erdőben, közös erővel megszabadíthatjuk a természetet a szeméttől.

A kezdeményezés másik célja az erdei etikett bemutatása, mert ebben a gyakorlottabb természetjárók sem mindig járnak az élen. Vannak félreértések, amelyeket szeretnénk eloszlatni, ezért pl. szeretnénk elterjeszteni azt a gondolatot, hogy csak a lábnyomunkat hagyjuk az erdőben, semmi mást. Ne dobáljunk el pl. a banán- vagy narancshéjat sem. Ezek nem őshonosak Magyarországon, a héjukat vegyszerrel kezelik, így sem a természetnek, sem az állatoknak – amelyek esetleg megehetik – nem tesznek jót. Még egy fontos szabályra hívnám fel a figyelmet: lehetőleg kerüljük el a természetben kihelyezett kukák használatát. Ezeknek az ürítése nehézkesebb, és sokszor az állatok és a szél hordja szét az ide dobott hulladékot. Ezért a kirándulás során keletkezett hulladékot inkább vigyük haza magunkkal.

Milyen káros következményei lehetnek az erdei szemetelésnek?

Példaként említem, hogy a Pilisben, ami Magyarország legfrekventáltabb kirándulóhelyének minősül, azzal küzdenek a nemzeti park dolgozói, hogy a nem őshonos kaktuszfajokat próbálják kiirtani, mert sokan úgy gondolták, jó ötlet a megunt otthoni dísznövényt kiültetni az erdőbe. Azonban a klímaváltozás miatt ezek a növények elkezdtek szaporodni, és lassan kiszorítják a helyi, őshonos növényeket. Bár az ültetőket lehet, hogy nem a rossz szándék vezérelte, mégis jelentős természeti kárt okoztak. Ez egy speciális helyzet, de ilyen szempontból is fontos szem előtt tartani ezt az ökölszabályt: semmit ne dobjunk ki a természetbe, amit nem onnan hoztunk el.

Hogyan fogadta a kezdeményezést a lakosság?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, és a tényleges munka is igazolja a kezdeményezés sikerét. Eddig már több száz köbméternyi hulladékot szedtek össze az önkéntesek az ország keleti csücskétől a nyugati szélekig. Egy kis összefogással hatalmas dolgokat vihetünk véghez, és szerencsére nagyon sokan hajlandóak tenni a természetvédelemért.

Kik és hogyan csatlakozhatnak a kezdeményezéshez?

Az elhatározáson, egy gumikesztyűn és egy zacskón kívül más nem szükséges ehhez. Ha valaki hétvégi túrázást tervez, elég, ha a hátizsákjába kerül egy kesztyű és néhány zacskó, ezzel máris csatlakozhat hozzánk. Mindenkitől azt kérjük, hogy mutassunk jó példát együtt, így akinek van kedve hozzá, kiteheti a fotóit a #tavaszinagytakaritas vagy az #aktivmagyarorszag hashtaggel a közösségi oldalakra, ahol még több ember figyelmét hívhatjuk fel a kampányra. Sok ismert ember is csatlakozott hozzánk, akik bemutatták, hogy ehhez a természetvédelmi tevékenységhez valóban csak elhatározás szükséges.

Mit tehetünk, ha olyan mennyiségű hulladékkal találkozunk, amihez már nem elég néhány szemeteszsák?

Amikor az tapasztaljuk, hogy egyesek illegális hulladéklerakóként használják az erdőt és a természetet, egy zacskó és a két kezünk valóban nem lesz elég. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kifejlesztett egy Hulladékradar elnevezésű applikációt, amely ingyenesen letölthető bármilyen okostelefonra. Az applikáción keresztül azonnal bejelenthetjük a nagyobb mennyiségű lerakatot, csupán néhány kérdést kell megválaszolnunk a helyszínt, a hulladék mennyiségét és típusát illetően. A kampány indulása óta több száz bejelentés érkezett, bízunk abban, hogy ennek lesz eredménye, de az biztos, hogy ezeket a bejelentéseket a hatóságoknak kötelességük kivizsgálni, így mindenképp érdemes jelezni számukra a problémát.

Amennyiben valaki kifejezetten azzal a szándékkal indul el, hogy segítsen a természet megtisztításában, annak hova érdemes ellátogatni? Van-e arra nézve információtok, hogy mi tekinthető a legszennyezettebb területnek Magyarországon?

Mivel nagyon túlzsúfolttá váltak a népszerű kirándulóhelyek, így kijelenthetjük, hogy elsősorban ezek a legszennyezettebb területek. Aki Budapest körzetében Dobogókőtől bármilyen irányba elindul, esetleg a Börzsönyben, a Királyrét körüli útvonalakon indul el, annak gyorsan meg fog telni a szemeteszsákja.

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon egyébként nagyon sok túraútvonalat javaslunk, amelyek jellemzően népszerű útvonalakon vezetnek át, így innen érdemes válogatni – bármelyiken is indulnak el a túrázók, sajnos nem fognak üres zsákkal távozni az erdőből.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el