Kerülhet salátába, hideg és meleg mártásba, az olasz tésztaételekből kihagyhatatlan, és akár még desszertekbe is használhatjuk. Szárított formában minden konyhában megtalálható, de érdemes frissen, cserépben is tartani.
Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak. Kalóriatartalma igen alacsony és nincs benne koleszterin, de rendkívül gazdag alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre:
A béta-karotin, kriptoxantin, lutein és zea-xantin védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában. Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére is. A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sók csontokban történő megkötéséhez is. A kálium fontos szerepet játszik a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A bazsalikom levele gazdag vasforrás: 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.