Agresszív a gyermekem?

2021. 06. 23.
Szerző: Szécsi Judit
|
A gyermekkori agressziónak sokféle megnyilvánulási formája van, és noha szülőként ijesztő a vele való szembesülés, nem minden esetben van szó komoly problémáról. Cikkünkben végigvesszük a mögöttes okokat, illetve azt, hogy mit tehetünk szülőként, ha gyermekünk túlzottan agresszív viselkedést tanúsít.

Az érzelemszabályozás fejlődése egy hosszú folyamat, mely egészen kisgyermek korban kezdődik és több fejlődési szakaszon át zajlik. Probléma akkor van, ha a gyermek túlterhelődik érzelmei által, és ennek kezelésére nincs megfelelő eszköztára. Sokszor akkor jelentkezik ez a fajta túlterhelődés, ha túlzott, nem az életkorának megfelelő elvárásokkal, vagy feladatokkal találkozik.

Az óvodások gyakran csapkodnak, „hisztiznek”, dühöngenek, amikor ilyen helyzet áll elő, azonban fontos kiemelni, hogy már ezt a korosztályt is lehet tanítani arra, hogy érzelmeiket ne fizikai, hanem verbális úton fejezzék ki. Akik a nyelvfejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés miatt csak később kezdenek el beszélni, nehezebben sajátítják el az érzelmek modulálásának képességét.

Sok esetben tanulási zavar, szociális készségek terén való probléma, érzelemszabályozási vagy viselkedészavar is áll a háttérben. Az a kisgyerek, aki nem képes szükségleteit, frusztrációját szavakba önteni, nem mer segítséget kérni a felnőttől, egyedül érzi magát, nem bírja el az érzelmeit, könnyen válik dacossá, dühössé.

Fontos megemlíteni, hogy veleszületett temperamentummal jövünk a világra, tehát valójában születésünktől fogva különbözünk annak tekintetében, hogy mennyire vagyunk impulzívak, milyen a frusztrációs toleranciánk.

Sok esetben akkor jelenik meg agresszió a gyermek viselkedésében, ha agresszív események szemtanúja vagy elszenvedője volt. Ilyenkor a modelltanulás folyamata által gyakran ő maga is agresszív lesz kortársaival, ami komoly jelzés lehet a felnőttek számára. Amennyiben ez felmerül, azonnal segítséget kell kérni.

Gyakran egy óvodás a fáradtságtól is lehet indulatos. Érdemes végiggondolni, mekkora az alvásigénye, és ehhez mérten mennyit pihen valójában. Mozog-e eleget a szabad levegőn, milyen az étvágya, mennyire változatosan étkezik.

Azok a gyerekek, akik figyelmüket csak nagyon rövid ideig képesek fókuszálni egy adott tevékenyégre, csoportos helyzetekben ügyetlenek, kerülik a szociális helyzeteket, hajlamosak ellenállni a szülői tekintélynek, sokkal inkább tanúsítanak agressziót. Agresszió az egyébként kiegyensúlyozottabb gyermekeknél is kialakulhat, számos olyan eset van, amikor a gyermek viselkedése hirtelen, akár egyik hétről a másikra megváltozik. A viselkedésváltozás érintheti a kisgyermek egy, de akár mindegyik életterét is (óvoda, család, iskola, vagy mindenütt). Általában ez akkor következik be, ha a családban valamilyen hirtelen változás, negatív életesemény történik: haláleset, válás, testvér születése, költözés. A családi közeg ezzel kapcsolatos reakciói kulcsfontosságúak: nagyban segít a gyermek frusztárciójának csökkentésében, ha a családtagok nem esnek kétségbe, hanem érzelmileg támogatják a gyermeket. Amennyiben viszont egy gyerek azt látja, hogy szülei is idegesek, frusztráltak, ez számára csak olaj a tűzre, hiszen azt éli meg, hogy anyáék sem képesek őt megnyugtatni. Az érzelmi trauma extrém szorongást indukál a gyermekben, amivel egyedül megküzdeni nem képes.

A fent említett okok mellett a gyermek agreszív megnyilvánulásainak hátterében húzódhatnak még neurológiai okok, de ADHD (figyelemhiányos-hiperaktivitás) is. Ha mindez felmerül, kivizsgálásuk szükséges.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a gyermekkori depresszió egészen másképp néz ki, mint a felnőttek esetében. Egy depressziós óvodás vagy kisiskolás nem egyértelműen enervált, lehangolt és rosszkedvű. Az irritáltság, frusztráltság, magatartásbeli problémák is a gyermeki depresszió tünetei.

A média, a televíziós tartalmak és a számítógépes játékok ugyancsak negatívan hatnak a gyermek megfelelő viselkedésszervezésére a modelltanulás által, illetve a nem életkornak megfelelő tartalmakkal való találkozás okozta félelem okán.

Szülőként rendkívül fontos tudatosítani, hogy a gyermekünk agressziójára semmiképpen ne agresszióval feleljünk, hiszen ez csak tovább növeli a gyermekben a félelmet, frusztrációt, végső soron az agressziót. Mutassunk mintát az által, hogy mi magunk képesek vagyunk érzelmeinket kontrollálni. Tudatosítsuk magunkban, hogy gyermekünk viselkedése mögött milyen fejlődéslélektani folyamatok állnak, pl. sok esetben a függetlenség próbálgatásának jele.

A gyermekek számára meg kell tanítani érzelmeik beazonosítását, illetve hogy hogyan tudják megfelelő módon kifejezni azokat. Természetesen a nem megfelelő módozatokat jelezni kell számukra, lényeges, hogy a nem kívánt viselkedés és annak következménye közt ne teljen el sok idő, hiszen csak így egyértelmű nekik, hogy mi a kapcsolat a viselkedése és annak hatása közt. A következmények tekintetében inkább a jutalmak elvonása (pl. valamilyen kedvelt tevékenység ideiglenes korlátozása), de még inkább a jutalmazó rendszer kialakítása a hatásos, melynek célja a kívánt viselkedésformák megerősítése (pl. matrica minden olyan esetben, ha valamit ügyesen old meg). Emellett az ún. jóvátételi tevékenységek is hatékonyak, pl. a megrongált játék megjavítása.

Amennyiben az agresszív viselkedés hosszan elhúzódik vagy extrém formát ölt, és a szülők úgy érzik, hogy tehetetlenek ezzel szemben, érdemes gyermekpszichológus szakemberhez fordulni. A pszichológus főként a játékterápia és viselkedésterápia eszköztárával segít a gyermeki agresszió megszelídítésében. Emellett hangsúlyos a szülőkkel való szoros együttműködés, akik számára segítség lehet a társas, baráti támogatás, vagy szülőcsoportokban való részvétel is.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el