Télen is aktívak maradhatnak a szúnyogok

Forrás: ng.hu
A szúnyogok a világ számos táján okoznak nyaranta problémát, egyes térségekben ugyanakkor a klímaváltozás miatt a rovarok egész évben aktívvá válhatnak.

Brunno Oliveira, a Floridai Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt írják: az éghajlati átalakulás hatására megváltozhat a szúnyogok aktivitása. Brett Scheffers ökológus, a csapat tagja szerint a trópusi régiókban a rovarok egész évben éberek, ezen térségeken kívül viszont telente hibernációszerű állapotba, diapauzába kerülnek.

A globális felmelegedés miatt ugyanakkor a telek rövidebbé és melegebbé válnak. Hogy felmérjék, miként befolyásolhatja ez a szúnyogokat, a kutatók a floridai Gainesville környékén gyűjtöttek be rovarokat, meghúzva a vonalat a szubtrópusi és a mérsékelt éghajlati öv között. A kutatók 18 faj több mint 28 ezer példányát fogták be, ezek közül véletlenszerűen kiválasztva ezret vizsgáltak.

A csapat azt elemezte, hogy az év különböző szakaszaiban begyűjtött egyedek miként reagálnak a hőmérséklet változásaira. Úgy tűnik, a rovarok által tolerált hőmérsékleti tartomány évszaktól függően szűkebb vagy tágabb lesz. Tavasszal például, amikor este hideg van, nappal viszont már melegszik az idő, a szúnyogok ellenállóbbak. Nyáron ezzel szemben, amikor éjjel és nappal is meleg van, a tolerancia szűkül.

Mivel a mérsékelt övi régiókban a téli és az őszi időszak egyre enyhül a klímaváltozás miatt, a szúnyogok ezeken a területeken aktívabbá válhatnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rovarok hogyan tudnak ilyen hamar alkalmazkodni a gyors hőmérsékleti változásokhoz.

A szúnyogok esetenként veszélyes betegségeket is terjesztenek, így aktivitásuk növekedése komoly egészségügyi hatásokkal is járhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!