Hatékonyabb rákdiagnosztika a szegedi laboratóriumban

2021. 06. 12.
Forrás: u-szeged.hu
Diagnosztikai és kutatási feladatokat is ellátó Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriummal gazdagodott az SZTE - ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathologiai Intézete.

A közel 100 m2-en működő részleg az elmúlt egy évben a koronavírus elleni védekezést is nagymértékben segítette. Mostantól elsődlegesen a rákos megbetegedések célirányos azonosítását támogató diagnosztikai eljárások elvégzésére és fejlesztésére összpontosít.

A Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriumban biológusok és patológusok onkológusokkal, informatikusokkal és fizikusokkal szorosan együttműködve dolgoznak majd azon, hogy az elkövetkezendő években, az itt elvégzett molekuláris vizsgálatokat alapul véve, a tumoros elváltozások hatékonyabb diagnosztikáját segítő rutin eljárásokat alkalmazzon a Szegedi Tudományegyetem. Emellett a kutatási projektjeik arra fókuszálnak majd, hogy a daganatos pácienseknél meg tudják állapítani, mely célzott tumorterápiás eljárások bizonyulhatnak a leghatékonyabb kezelésnek.

A korszerű laboratóriumban olyan vizsgálatok kezdődnek, amelyek nemzetközi szintű standardokat követnek. A kutatási és diagnosztikai feladatok elvégzése közben megszerzett tudás és tapasztalat pedig kiváló tudásbázisként szolgál majd az eljövendő generációk képzéséhez.

„A beruházás két sikeresen elnyert pályázatnak, a Szegedi Tudományegyetem vezetőségének és az Operatív törzs anyagi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg” – ismertette Pankotai Tibor, az SZTE kutató munkatársa. A szakértő elmondta,mostantól a laboratóriumban elkezdhetnek azon dolgozni, hogy biopszia vagy vérminta vizsgálatával minél több rákos megbetegedéssel küzdő páciens részesülhessen hatékonyabb ellátásban. A Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriumot a pandémia kapcsán az elmúlt időszakban leginkább a különböző fertőző betegségek diagnosztizálása használták.

A laboratórium 2021 áprilisában kezdte meg működését, egy része azonban 2020 óta segíti az SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben (KMDI) működő elsődleges COVID19 diagnosztikai laboratórium munkáját. Diagnosztikus többletkapacitást nyújt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban megnövekedett igények kielégítésére. Az anyagi támogatásnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetemnek sikerült beszereznie egy nagyértékű nukleinsav izoláló robotot, egy vírusokkal történő munkavégzésre alkalmas BSL2-es steril lamináris fülkét, valamint egy qPCR készüléket is – mondta Fendler Judit az új laboratórium bejárásán. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta: az eszközök mellett reagenseket ésegyéb fogyóanyagokat is biztosítottak korábban a laboratórium számára ahhoz, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában a potenciális COVID19 betegektől levett minták – a KMDI kapacitásait kiegészítve – gyorsabban analizálásra kerülhessenek.

Pankotai Tibor hangsúlyozta, a cél egy olyan folyamat kialakítása, amelynek segítségével a levett biopszia minták mellett akár szérummintákból is kimutatható lesz, hogy egy adott személynél mekkora esély van a daganatok kialakulására. A rákos betegeknél pedig a diagnosztikai eljárás, a tumor stádiumok pontosabb meghatározását célozza meg. Emellett azonosításra kerülhetnek olyan mutációs mintázatok is, amelyeknél a célzott tumorterápiás eljárás hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Abban az esetben, ha a daganat korai stádiumban azonosításra kerül, jóval nagyobb esély mutatkozhat a túlélésre egy-egy betegnél. Az SZTE kutatói és egészségügyi dolgozói jelenleg arra összpontosítanak, hogy a leggyakrabban előforduló tumorokat – mint például a mell-, a prosztata-, a tüdő- vagy vastagbélrák – abban a bizonyos korai stádiumban ki tudják szűrni, ez később lehetővé teszi a leghatékonyabb tumorterápiás eljárás kiválasztását.

„A kutatócsoport által azonosított tumormarkerek vizsgálata lehetővé válik szolid tumormintákon is, amelyhez az SZTE-n kialakított Biobank egyedülálló lehetőséget biztosít. Így lehetőség nyílik arra is, hogy olyan új tumormarkereket azonosíthassunk, amelyekkel pontosabb és hatékonyabb tumordiagnózist végezhetünk” – emelte ki Pankotai Tibor.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!