7 fájdalomtípus, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni

Forrás: Budai Egészségközpont
Milyen panaszok esetén szükséges a sürgős orvosi ellátás?

A fájdalom az egyik legkellemetlenebb érzet, ugyanakkor hasznos elszenvedője számára, mert a szervezet így figyelmeztet rá, hogy rendellenesség adódott működésében. Van, amikor a fájdalom olyan zavarra utal, aminek okát könnyen azonosítjuk. Például előző nap szokatlan fizikai munkát végeztünk, és izomlázunk lett; vagy elrontottuk a gyomrunkat, és azért fáj a hasunk. Bizonyos fájdalomtípusok esetén azonban különösen fontos az óvatosság, hiszen a probléma súlyosabbra fordulhat, ha a beteg nem kap időben kezelést.

1. Fejfájás, ami minden eddiginél rosszabb

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a korábbiakhoz nem fogható, komoly fejfájás tör ránk. Sőt amíg nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a fejfájást, különösen, ha hosszan tart vagy gyakran, rendszeresen visszatér, akkor az enyhébb fájdalmakat is érdemes kivizsgáltatni.

Az erős fejfájás éppúgy lehet egy migrén, mint az agyvérzés vagy az agydaganat jele. A gyötrő fejfájás az egyik klasszikus jele az agyi aneurizmának. Ha tehát nagyon heves fejgörcs jelentkezik, legjobb azonnal a sürgősségire menni a problémával.

2. Fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, a toroknál, az állkapocsban, a váll, a kar, vagy a has területén

A mellkasi fájdalom lehet tüdőgyulladás vagy szívroham jele is. Gyakran szívproblémáknál inkább a kellemetlen nyomásérzés a jellemző, és nem a fájdalom.

A szívproblémákat jelző kellemetlenségek a mellkas felső része mellett, a torok, az állkapocs, a bal váll, kar vagy a has területén is jelentkezhetnek, és előfordulhat, hogy hányinger kíséri őket. Ha valakinél tisztázatlan eredetű, tartós rossz közérzet lép fel, és tudja, hogy ennek a betegségnek a kockázati csoportjába tartozik, akkor nem szabad várni a vizsgálattal. Gyakran az emberek későn fordulnak orvoshoz, mert félremagyarázzák, emésztési zavarokkal, szorongással, stresszel indokolják ezeket a tüneteket. Pedig a gyors segítség életmentő lehet!

Komolyan kell venni azt is, ha egy-egy kényelmetlenebb testhelyzet, izgalom, érzelmi felindulás vagy megterhelés, időjárási front kapcsán lépnek fel az említett tünetek, mert ez anginás problémára utalhat. A szívbetegséget kísérheti puffadás, szorongás, kellemetlen hasi érzés, valamint fáradékonyság is. A férfiaknál gyakoribb, de a kockázata nőknél is drasztikusan növekszik a menopauza után.

3. Fájdalom a hát alsó részén vagy a lapockák között

Leggyakrabban ez az arthritis jele, de lehet a szívroham vagy hasi problémák velejárója is. Az egyik veszély, amire figyelmeztet, az aorta dissectio. Azok az emberek, akiknek magas a vérnyomása, keringési problémáik vannak, dohányoznak vagy cukorbetegségben szenvednek, különösen figyeljenek az ilyen fájdalomra, és forduljanak vele orvoshoz!

4. Erős hasi fájdalom

Még mindig megvan a vakbele? Ne kockáztassa a perforálás lehetőségét időhúzással! Méhen kívüli terhesség, epehólyag- és hasnyálmirigy-problémák, gyomorfekély, bélelzáródás és még néhány más oka is lehet a hasi fájdalomnak, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk rá.

5. Fájdalom a vádliban

Az egyik kevésbé ismert veszély a mélyvénás trombózis. Ilyenkor vérrög keletkezik a láb mélyebben fekvő vénáiban, ami ha elszabadul és a tüdőbe kerül, végzetes tüdőembóliát is okozhat. Az elhízás, a tartós mozdulatlanság, mint pl. sérülés, betegség miatt elhúzódó ágynyugalom vagy távolsági utazás, terhesség és az előrehaladott kor tovább növeli a kockázatot.

6. Tűszúrás-érzés a lábban

A cukorbetegség hazánkban is népbetegségnek számít. Sokan nem tudják, hogy ennek az egyik első jele az úgynevezett perifériás neuropátia, vagyis egy égő, tűszúrásszerű érzés a lábfejben vagy a lábban, amely jelzi az idegkárosodást.

7. Kombinált vagy orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmak

Különböző fájdalmas fizikai tünetek gyakoriak depresszió esetén is. A betegeknek legtöbbször a feje fáj, hasi panaszok vagy végtagfájdalmak gyötrik, sőt, néha egyszerre többféle is. Mivel a fájdalom lehet pszichés eredetű is, gyakran előfordul, hogy a depressziós emberek, családjaik és az egészségügyi szakemberek is figyelmen kívül hagyják ezeket a tüneteket. Pedig a depresszióval élőknek is lehet egyéb betegsége! Ráadásul a depresszió velejárója, hogy a beteg nehezen írja le a tüneteit, ami az orvosokat tévútra vezetheti. Érdemes megvizsgálni, hogy egyéb, további betegségre utaló tünetek nincsenek-e jelen, mielőtt a diagnózis - minden probléma okozójaként - a depresszió lenne.

Más esetben éppen fordítva, a láthatólag indokolatlan, sokszor csendben tűrt, gyakran jelentkező fájdalmak segíthetnek felismerni a depressziót. Így időben érkezhet a segítség, mielőtt elhatalmasodna a betegség.

Általános tanács: ha kétségei vannak, inkább forduljon orvoshoz. Inkább tegye feleslegesen, minthogy egy sorsdöntő pillanatban ne kapjon időben segítséget!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!